På måndagen meddelar Sverigedemokraterna att partiet inte längre har förtroende för att Göran Persson ska fortsätta som ordförande för den statliga gruvdriftskoncern Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag, LKAB.

”Göran Persson har inte SD:s förtroende att fortsätta som ordförande för LKAB”, skriver den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Tobias Andersson, ordförande i näringsutskottet, i ett utspel på Twitter.

LÄS ÄVEN: Göran Persson erkänner antisemitism i SSU – ”har fått in stark influens från Mellanöstern”

”Givet hur man undvikit formell samordning med regeringen kring Hybritprojektet tycks han se bolaget som en del av socialdemokratin snare än ett statligt bolag”, lyder motiveringen till ställningstagandet.

Partiets åsikt ska också vara ”uppenbar och kommunicerad”.

LKAB:s årsstämma hålls senare i april och samtidigt erfar Dagens industri att Persson blir kvar även efter denna och att den tidigare moderate finansministern Anders Borg väljs in i styrelsen.

Risk för konflikt

Enligt Tidöavtalet har Sverigedemokraterna ett inflytande över tillsättningen av myndighetschefer i de fall myndigheten i fråga formellt samordnas med regeringsbrev. Något liknande finns dock inte avseende statliga bolag.

Inom partiet ska man enligt uppgift se det som en självklarhet att man ska ha fullt och lika inflytande över tillsättandet av nya myndigheters generaldirektörer.

– Jag skulle bli mycket förvånad annars. Och skulle det här avgöras över huvudet på oss skulle det riskera att leda till en konflikt mellan oss fyra som är helt onödig, sa en centralt placerad person i partiet till Expressen.

LÄS ÄVEN: Göran Persson efterlyser volymmål och begränsad välfärd för migranter

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.