Under senare tid har stödet för Socialdemokraterna bland LO-väljare minskat kraftigt, samtidigt som allt fler LO-anslutna sympatiserar med Sverigedemokraterna. Dock har partiet haft svårt att övertyga kvinnliga arbetare att byta sida. Det ska det snart bli ändring på, enligt partisekreterare Richard Jomshof.

– Den stora potentialen ligger i LO-kollektivet, att vi kan bli ännu större där. Och det är ingen hemlighet att det är de kvinnliga rösterna som spelar väldigt stor roll, säger han till Aftonbladet.

Med en tydligare paketering av SD:s politik rörande invandring, kriminalpolitik, familj och välfärd hoppas han att partiet bättre ska nå kvinnor inom bland annat hemtjänst och omsorg. Jomshof understryker att SD är ett socialkonservativt parti och menar att de värden som omger familjen samt välfärdsfrågor kopplade till pensionärer och en stark a-kassa är viktiga delar av partiets plattform.

LÄS ÄVEN: Åkesson sätter ned foten: Återvandring ska vara frivillig

Välkomnar besvikna moderater

Samtidigt hoppas SD vinna över väljare från Moderaterna, särskilt bland de som inte ser M som tillräckligt konservativa. Enligt Jomshof finns det potential även där.

På senare tid har Socialdemokraterna talat om hårdare tag mot kriminella, exempelvis med förslaget att vräka gängbrottslingar från deras hyreslägenheter. Att det skulle leda till en rörelse från SD tillbaka till S ser inte Jomshof som ett reellt hot. Han menar att det kanske vore möjligt om S skulle landa i en position liknande de danska socialdemokraternas, med åtstramad migrationspolitik i kombination med generös välfärdspolitik. Detta är något han inte ser som troligt.

Socialdemokraterna skulle få det svårt att föra en mer konservativ politik, menar han, eftersom S skulle sakna bundsförvanter för politiken bland de röda och gröna partierna.