På onsdagen presenterade Sverigedemokraterna sin nya satsning på landets pensionärer, vars pensioner man menar är alldeles för låga. Dessa vill man ge en tusenlapp mer i månaden.

I en debattartikel i DN skriver partiledare Jimmie Åkesson tillsammans med Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, att pensionssystemet är Sveriges viktigaste sociala skyddsnät som skapats för att ge svenska medborgare en trygg och värdig ålderdom. Men efter åratal av underfinansiering har Sverige i dag mer än 300 000 fattigpensionärer, den högsta andelen i Norden, och samtidigt en av Europas högsta pensionsåldrar.

Vår utgångspunkt är enkel, dagens pensioner är för låga och behöver höjas. Med vårt förslag får en genomsnittlig pensionär cirka 1 000 kronor extra i plånboken – varje månad. En genomsnittlig, allmän, pension är i dag 13 300 kronor innan skatt.

Kostnaden för reformen beräknas till 23,1 miljarder kronor och ska enligt partiet bäras av staten. Flera delar i dagens pensionssystem behöver förändras för att möjliggöra reformen.

Fem principer

Reformen utgår från fem grundläggande principer:

Reformen ska omfattande både nuvarande och kommande pensionärer
Det ska löna sig att arbeta
Kostnaden ska bäras av staten
En höjning av pensioner behöver undvika kannibaliseringseffekter
Pensionssystemet ska bli tydligare och mer överblickbart

Detta är vårt löfte till svenska folket. Detta är vår prioritering i kommande förhandlingar.