Jag och Samnytt har i många år behandlat frågan om IT-jättarnas demokratiska övergrepp mot åsikter som inte är vänsterliberala. Det började för länge sedan men blev extra tydligt när Google stängde av Samnytts reklam våren 2018 efter ett möte med den socialdemokratiska regeringen. Åsiktsförtrycket har sedan fortsatt mot alla som inte delar den vänsterliberala världsåskådningen. Det senaste övertrampet skedde häromdagen mot SwebbTV som fick sin Youtube-kanal borttagen. Att etablissemanget är tyst förvånar inte, men den relativa tystnaden från SD borde oroa desto mer.

I det amerikanska valet kom frågan om IT-jättarna censur, styrning av information till nackdel för konservativa, skuggbanning och mycket mer upp till ytan mycket tack vare att Donald Trump lyfte frågan gång på gång. Men även senatorer som Ted Cruz har kallat in cheferna för Facebook, Google och Twitter för att svara på frågor om censuren på plattformarna.

Just distinktionen mellan att vara en offentligt forum eller publicist är en tydlig diskussion där de konservativa hotar med att klassificera Youtube, Facebook och Twitter som det senare, vilket skulle innebära att de blir juridiskt ansvariga för allt som läggs upp på deras plattformar, vilket i sin tur skulle leda till att de upphör att existera, i alla fall såsom idag.

LÄS ÄVEN: Efter censurmötet med regeringen: Google stryper all reklam på Samhällsnytt – på grund av ”politiskt innehåll”

Tystnad i Sverige

Men oavsett vart det landar, om något alls nu när Trump ser ut att förlora presidentposten, valfusk eller ej, så finns ingen sådan diskussion överhuvudtaget i Sverige, förutom inom alternativmedia då så klart.

Förklaringen är enkel -inom det vänsterliberala etablissemanget är man oerhört nöjd över tingens tillstånd då IT-jättarna är på deras sida. Och eftersom vänsterliberaler regelmässigt prioriterar sin egen politiska agenda framför moral och demokratiska principer så ringer inga varningsklockor hos dem, eftersom de ”goda” (hatet) för närvarande regerar. Om de hade principer skulle de ha reagerat mot åsiktsförtrycket även när det drabbar deras meningsmotståndare, men vi vet ju att vänstern inte fungerar så.

Under denna länk hittar ni de artiklar vi skrivit om censuren av IT-jättarna och ni kan själv göra sökningar på sidan i sök-rutan.

I varje fall – listan över censur, ”shadow ban”, raderade konton, videos och inlägg är lång. Det senaste exemplet är alltså SwebbTV som nu i ett slag fått hela sin kanal borttagen med runt 700 program producerade under fem års tid. Detta trots att inga lagar har brutits. Trots att SwebbTV nyligen beviljades statligt stöd och därmed anses ha god medieetisk sed och vara en del av det demokratiska mediala systemet. Men det struntar Google uppenbarligen fullständigt i.

Kanske har det att göra med det faktum att Googles VD i Sverige – Anna Wikland – frotterar med extremliberaler såsom Annie Lööf och Co?

Googles VD Anna Wiklund tillsammans med vänsteretablissemanget

SD måste strida

Trump och Republikanerna i USA har insett vikten av att ta kampen mot IT-jättarna, om vi ska ha någon demokrati kvar alls. Och om någon förändring ska till är det troligen där det sker. Men, allt går om man vill, vilket alltid var min paroll i Riksdagen när de andra sju partierna sa att det jag föreslog var omöjligt att genomföra (men sen genomfördes eller föreslogs av de andra partierna, fast 5-10 år senare).

Faktum är att vi alldeles nyligen sett det börja röra på sig även i Europa. Bara häromdagen rapporterade Samnytt om att en särskild domstol ska stoppa godtycklig censur på nätet i Polen. Två dagar senare skrev vi om att en ny brittisk lag ska förhindra godtycklig censur på nätet. Allt går om man bara vill.

I slutändan har faktiskt parlamenten i våra olika länder den avgörande makten. Denna framväxande demokratur* måste, och kan, stoppas. Men i likhet med vad Sjuklöverpartierna gjort tidigare kan vi som jag nämnde i början inte förvänta oss att de kommer agera på detta problem. Frågan är om de ens ser det.

Nej, återigen står hoppet till det enda parti som visat sig ha förmågan att analysera verkligheten korrekt; Sverigedemokraterna. De har gjort vissa ansatser redan som när SD-riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson riktar en fråga till regeringen i allmänhet och demokratiminister Amanda Lind (MP) i synnerhet om vad de ämnar göra åt de kränkningar av demokratin och yttrandefriheten som de sociala mediejättarna ägnar sig åt.

Men SD:s engagemang i frågan har varit sporadiskt och inskränkt sig till enskilda utspel. Det krävs ett större grepp, från partiet som helhet, från Jimmie Åkesson personligen rentav. Det krävs interpellationer, som förvisso ofta ignoreras men då ställs i alla fall ansvarig minister till svars. Men även initiativ för att kalla till sig exempelvis Google-chefen för att svara på frågor. Eller annat.

Man får vara kreativ men detta är ingen liten fråga. Det är en ödesfråga. Inte bara för alternativmedia utan även för SD självt, som ju liksom andra partier behöver en media som inte aktivt hatar dem. Men det är även en fråga för Sverige som nation, för dess demokrati, för rätten att yttra sig, för rätten att kunna yttra sig.

Inte bara ett privat företag

Vänstern hävdar då att det är frivilligt att använda plattformarna. Visst, men så kan man säga om allt. Det var ”frivilligt” att använda olja men Standard Oil bröts ändå upp. In absurdum är allt frivilligt, även att handla mat på ICA – ”man kan ju odla sitt eget”. Men det är mer komplicerat än så.

Som jag nämnde ovan så skyddas dessa IT-jättar av lagstiftning: de är inte ansvariga för det som laddas upp på sina plattformar som betraktas som offentliga forum. Men samtidigt missbrukar de den ställningen genom att agera som publicister när det passar dem. De äter kakan och behåller den. Det är en av anledningarna till att argumentet att det är ”frivilligt” inte håller.

Det andra är att oavsett teknikaliteter som ”frivillighet” har dessa bolag blivit så dominerande att människors kommunikation går genom dem numera. Det är lite ironiskt att vänstern, som offentligt sett säger sig vara emot storföretagens makt, ser med så blida ögon på denna enorma makt, som bolagen dessutom missbrukar.

Dags att agera politiskt

Övergreppet mot SwebbTV är inte bara SwebbTV:s problem. Det är vårt problem. Mitt, ditt, allas. På samma sätt är det allas problem att Samnytt är bannade från att använda Googles reklam (de dominerar marknaden med över 80%, i sig en grund för lagstiftning). Eller när Trump censureras. Eller Tommy Robinson. Eller Milo Yiannopoulos. Listan kan göras lång. Rekommenderar för övrigt Joe Rogans podd med Tristan Harris där de diskuterar just IT-jättarnas makt. Länken hittar du längst ner i denna artikel.

Vi vet att de andra sju partierna är nöjda med den framväxande demokraturen. Jag är övertygad om att SD inte är det. Så frågan är: när ska de agera som om livet står på spel? För det är i alla fall vår demokratiska och politiska framtid som hänger löst, inklusive SD:s och därmed miljontals svenskars öde.

* Demokratur betecknar ett samhälle som till ytan är en demokrati, men som i praktiken saknar en reell och vidare omfattande yttrandefrihet, som saknar en möjlighet för dissiderande politiska grupper att föra sin talan på lika villkor, som saknar ett fullt ut rättssäkert rättsväsende (där lagar och regler tillämpas och appliceras olika beroende på vilket politiskt läger eller annat godtyckligt kollektiv man tillhör), där man riskerar att bli av med sitt jobb för sina åsikters skull, där man som dissiderande grupp riskerar att bli utsatt för politiskt våld av politiska motståndare (och där staten ser mellan fingrarna med detta). Ytterligare ett kännetecken för en demokratur är när lagarna som finns inte efterlevs (av staten själv).

Länk till Joe Rogan-podden om IT-jättarnas makt.