I Demoskops novembermätning fortsätter Sverigedemokraterna att rycka framåt och passerar för första gången Socialdemokraterna. ”Jag är inte förvånad”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

2019 blev året då mycket av det Sverigedemokraterna varnade för för åtskilliga år sedan blev verklighet, med en skenande brottslighet präglad av en råhet hittills okänd för svenska förhållanden, och framväxten av parallella samhällen där islamismen frodas i kombination med en stat som tycks ha gett upp alla ambitioner om att hålla sin del av samhällskontraktet.

– Jag har länge hävdat att vi skulle bli största parti förr eller senare. Under alla år har vi konsekvent pratat om gängkriminaliteten, den eskalerande otryggheten, migrationspolitiken som inte fungerat och integrationspolitiken som har förvärrat situationen, säger Åkesson till Aftonbladet.

– Fler och fler upplever de här problemen i sin vardag och kan relatera till dem. Då blir vi ett trovärdigt alternativ.

Enligt mätningen skulle 24 procent – var fjärde svensk – i dag lägga sin röst på SD medan 22,2 procent skulle välja S, partiets lägsta siffra någonsin i en Demoskopmätning.

Uppmärksamheten kring SD-styrda Sölvesborg, där sunt förnuft satts främst, utgör en del av framgångarna, menar SD-ledaren. Siffrorna anser han är ett bevis på att ett decennium av socialdemokratisk hegemoni är över.

– Vi kanske inte kan hålla i jättehöga siffror under hela mandatperioden, men däremot etablera oss på en högre nivå så att vi är med och utmanar S om att vara största parti när vi går till val 2022.

Hos S skyller man på det så kallade januariavtalet.

– Det är en skittuff situation just nu. Jag är inte förvånad med tanke på det år vi har bakom oss. Med gängmord, skjutningar och sprängningar. Där får vi som regeringsparti betala ett pris, säger S partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Enligt Demoskops analyschef tar SD i huvudsak väljare från S och M.

V 9,8 (+1,2)
MP 4,8 (-0,2)
S 22,2 (-0,9)
C 7,7 (-0,6)
L 3,9 (±0)
SD 24,0 (+1,1)
M 17,8 (-1,7)
KD 7,6 (+1,0)