stefan-lofven-christer-pettersson
Inrikes

SD-politiker avgår – delade meme om att Christer Pettersson behövs när Löfven valts till statsminister

Publicerad 1/20/2019
Annons

På lördagen hamnade SD-politikern Erik Wennerström i värmländska Torsby i blåsväder. Detta efter att i sociala medier ha delat en bild på misstänkte statsministermördaren Christer Pettersson tillsammans med texten ”Var är du nu när Sverige behöver dig?”. På söndagen meddelade Wennerström att han lämnar såväl sina politiska uppdrag som sitt parti.

Det var efter att S-ledaren Stefan Löfven röstats fram till statsminister i riksdagen som Erik Wennerström, ledamot för Sverigedemokraterna i Torsby kommunfullmäktige och ett antal kommunala nämnder, delade en så kallad meme på Facebook som av vissa uppfattats som en indirekt uppmaning till politikermord och ett hot mot demokratin.

Wennerström själv säger att han bara var en av cirka 10 000 personer med varierande politisk tillhörighet som delat memen som enligt honom ska uppfattas som ironi. Han uppger också att han Inte delat bilden offentligt utan endast till vänner, och ifrågasätter hur media fått tag i den. SVT, som publicerat tre artiklar om händelsen, uppger att man fått en skärmdump skickad till sig från någon person men vill inte uppge vem.

Efter att händelsen slagits upp stort i media väljer Wennerström efter samråd med högre företrädare för SD att lämna sina politiska uppdrag och även partiet. Han säger också att han överväger att flytta över gränsen till Norge.

Wennerström vidgår i en kommentar till media att han starkt ogillar Löfven men understryker att han inte önskar livet ur S-ledaren. Han säger också att han inte är någon Palme-hatare utan tvärtom tycker att Palme var en av Sveriges bästa statsministrar.

Missbrukaren och småbrottslingen Christer Pettersson misstänktes länge för att ha mördat dåvarande statsminister Olof Palme som 1986 sköts ned på öppen gata i centrala Stockholm. Pettersson dömdes också för mordet men frikändes efter överklagande till högre instans. Han avled 2004. Mordet på Olof Palme är fortfarande olöst.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1013Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons