På onsdagskvällen gjorde medborgarjournalisten Joakim Lamotte ett livereportage från centrala Lund efter måndagens klankrig på flera platser i staden. Men trots att Lamotte hade bjudit in samtliga av de invalda partierna i kommunen var det enbart Sverigedemokraterna som dök upp.
– Bura in och skicka hem, var SD-politikerns meddelande till väljarna.

Det var på måndagsförmiddagen som flera bråk med tillhyggen utbröt i universitetsstaden. Senare på dagen meddelade polisen att bråken handlar om ett klankrig mellan två släkter.

Victoria Tiblom är politiker för Sverigedemokraterna i Lund där hon bland annat tjänstgör som ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Tiblom var den enda av kommunens politiker som dök upp till Joakim Lamottes livesändning och hon sparade inte på orden.

– Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande, du som kallade detta för neandertalarfasoner, var är du just nu, varför är inte du här och talar med Joakim och Lundaborna, frågar Tiblom L-toppen i livesändningen.

– Jag skickade ut inbjudan till alla politiska partier, säger Lamotte.

– Ja, alla partier var inbjudna, bekräftar Tiblom (SD).

”Bura in och skicka hem”

Tiblom tror på kraftfullare åtgärder från rättsväsendet för att få bukt med problemen.

– Vansinne, 60 personer som slåss och en person arresteras. Vi behöver mer kraft till polisen. Vi behöver göra mer. Bura in folk och skicka hem, det här är inget vi ska tolerera i Sverige, säger Tiblom (SD).

Lamotte frågar vad man ska göra med invandrare som har svenskt medborgarskap eftersom dessa enligt rådande lagstiftning inte kan utvisas. Tidblom menar att det inte går att göra något.

– Det kan vi ju inte. Men vi kan bura in och öka fängelsestraffen. Det ska vara straffbart att uppföra sig på det här sättet, säger Tiblom (SD).

Nedan följer hela Lamottes sändning:

Stör ut livesändningen

I samband med att Lamotte talade med invånarna kom en maskerad man fram med megafon för att störa ut livesändningen. Polisen förde bort mannen från platsen.

LÄS ÄVEN: Anhållen för klankriget i Lund släppt – misstanke nedlagd