I och med att politikerveckan i Almedalen i Visby ställts in i år intervjuar statsradion de olika partiledarna i programmet Godmorgon Världen. Först ut är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en intervju som i stort handlade om coronakrisen, migrationspolitiken och det kommande valet.

Sverigedemokraternas partiledare beskriver den svenska coronastrategin, att ha en bred smittspridning, som ett stort misslyckande. Tusentals har mist livet och riskgrupperna har inte fått det skydd de behövt, hälften av de som avlidit har varit människor inom den allmänna omsorgen.

– Det är ganska uppenbart, inte minst i ett internationellt perspektiv, att Sverige sticker ut, säger Åkesson.

Under intervjun är Åkesson självkritisk och menar att han borde höjt rösten och kritiserat regeringens strategi tidigare. Anledningen till att han väntat säger han är att det under kristider är viktigt med en enad front och att politiken då måste vara fri från det vanliga “käbblet”.

Men när Sveriges dödstal blev markant högre än, “inte bara våra grannländer, utan resten av Europa och världen i stort” kunde han inte längre stå tyst. Debatten hade dock behövts långt tidigare, säger han nu i efterhand.

– Regeringen har inte tagit sitt politiska ansvar utan man har skjutit myndigheterna framför sig. Det är demokratiskt tveksamt menar jag, säger Åkesson och påpekar att det försvårar utkrävandet av ansvar.

Kritik mot coronastrategin slogs undan

På frågan om han krävt någon strategiändring under statsministerns veckomöten om coronavisuset, där Åkesson för ovanlighetens skull bjudits in, erkänner han att så aldrig skett. Under det första mötet säger Åkesson att han yppade kritik men att den omedelbart slogs undan av övriga deltagare. Ingen var intresserad av att lyssna.

– Jag menade att regeringen hade varit ganska saktfärdig och att man underskattat kraften i viruset. Jag hade synpunkter på en del sånt som hade sagts från expertmyndigheter, till exempel att “det finns ingen risk för allmän smittspridning i Sverige” och sådana saker.

Men enligt Åkesson fanns inte något som helst intresse att diskutera på den nivån. Han berättar vidare att han även, redan under första mötet, ifrågasatte varför Sverige inte infört några restriktioner gällande folksamlingar, motsvarande vad som redan implementerats i Danmark.

Svaret han fick var att man skulle utreda det. Redan samma dag infördes dock restriktioner men de var på 500 personer, något Åkesson ansåg vara ett alldeles för högt antal.

SD-ledaren beskriver partiledaröverläggningarna snarare som informationsmöten än överläggningar, eftersom ingen kritik egentligen accepterades eller ens diskuterades.

– Det är ju inte så att vi sitter och fattar beslut om Sveriges strategi utan det är framför allt ett frågeforum där myndigheterna svarar på frågor, säger han.

LÄS ÄVEN: Åkesson till attack mot regeringen på Twitter: ”Coronastrategin en ättestupa”

Tror inte på en bred migrationsöverenskommelse

Gällande migrationspolitiken säger Åkesson att han inte ser inte något värde i en bred, politisk uppgörelse i frågan.

– Det är viktigare med politikens innehåll och att det blir en bra politik, inte att så många som möjligt blir överens.

Då han inte ser något som helst utrymme för att göra någonting vettigt av Socialdemokraternas förhandlingsbud i frågan har Sverigedemokraterna istället presenterat ett eget. Nu uppmanas de andra partierna till att välja vilket parti de vill förhandla med.

Han säger sig vara villig att kompromissa på vissa punkter men tror inte på en bred politisk överenskommelse.

Ser potential i samarbete med M och KD

– Varje migrationspolitisk överenskommelse som Miljöpartiet ingår i ser jag inget värde i över huvud taget. Att ett så litet extremistparti får inflytande över migrationspolitiken är helt orimligt. De har redan haft alldeles för mycket inflytande och det har skapat den situation vi har idag.

Åkesson säger att han ser stora möjligheter att komma överens med både Moderaterna och Kristdemokraterna gällande migrations-, kriminal-, skol-, skatte-, energi- och försvarspolitik. Sverigedemokraterna har arbetat intensivt med förberedelser inför förhandlingar om de olika frågorna, säger han, men påpekar att först måste ett valresultat vara på plats.

authorimage