Tidigare i december rapporterade Samnytt att LO-förbundet IF Metall hade ändrat i sina stadgar så att de numera är ett ”feministiskt fackförbund”. Ändringen skedde kort efter att fackförbundet Transport uteslutit en medlem som är sverigedemokrat – och senare fått den uteslutningen ogiltigförklarad då den saknade stöd i Transports stadgar enligt både tingsrätt och hovrätt.

I en intervju med SVT hävdar IF Metalls förbundssekreterare Martin Gunnarsson att fallet med Transports ogiltiga uteslutning av en Sverigedemokratisk medlem inte ligger bakom införandet av feminism som krav i sina stadgar.

Men när reportern frågar Gunnarsson om man kan vara aktiv Sverigedemokrat och förtroendevald i IF Metall säger han ”svar nej”.

För ett år sedan blev en person i IF Metall av med sitt förtroendeuppdrag då det kombinerades med en aktiv roll i Sverigedemokraterna, och SD-ledaren Jimmie Åkesson har tidigare sagt att han inte utesluter lagstiftning ifall LO-förbunden inte slutar diskriminera Sverigedemokrater.

LÄS ÄVEN: Ändrade stadgar ska stoppa Sverigedemokrater i IF Metall

”Vill hålla tusentals människor utanför”

Nu är alltså IF Metall ett “feministiskt fackförbund” och som förtroendevald måste man dela förbundets värderingar. 79 procent av förbundets medlemmar är män, och när SVT:s reporter frågar Gunnarsson om han tror att en majoritet av förbundets medlemmar identifierar sig som feminister säger han att han inte kan svara på det.

– Det här är något som man hittar på för att man fortfarande ska kunna hålla tusentals människor utanför, säger Magnus Persson (SD), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, till SVT.

Magnus Persson har lång erfarenhet som byggnadsarbetare och var fackligt förtroendevald inom LO-förbundet Byggnads, tills han blev borttvingad på grund av sitt engagemang i Sverigedemokraterna.

LÄS ÄVEN: Fackförbunds uteslutning av Sverigedemokrat avgörs i hovrätten