I höstens kommunalval i Sjöbo fick Moderaterna se sig besegrade av Sverigedemokraterna som nu är kommunens största parti. Detta till trots blir det inget inflytande över kommunstyret för SD. Moderaterna har i stället beslutat sig för att ta hjälp av Miljöpartiet för att kunna styra och samtidigt hålla Sverigedemokraterna utanför.

Efter Sverigedemokraternas valseger fördes vissa samtal mellan partiet om Moderaterna om ett SD-lett kommunstyre. Men nu väljer Moderaterna i stället att tillsammans med L och C ta stöd av Miljöpartiet.

Det ger visserligen inte majoritet i fullmäktige, endast 20 mandat av 49, men genom att stänga ute SD och inkludera MP kunde man få löfte från Socialdemokraterna att de skulle tolerera koalitionen. S blidkades även genom att lovas en post som oppositionsråd.

LÄS ÄVEN: Alliansen i Stockholm bjuder in Miljöpartiet till samtal

Från SD-håll är man naturligtvis besviken över Moderaternas agerande och även förvånad över den radikala vänstersväng det innebär för M. Inte minst därför att även KD hamnar utanför. KD anser att man inte kan acceptera den kohandel med Socialdemokraterna som M ägnat sig åt.

Helt spikat är det ännu inte att det verkligen blir denna koalition som får styra i Sjöbo under mandatperioden. Socialdemokraterna kommer att ta slutlig ställning till hur man ska agera på ett medlemsmöte i nästa vecka. Man överväger för närvarande om man i stället ska lansera en egen kandidat som ordförande i kommunstyrelsen.

Oavsett vilket är det ändå klart att Sverigedemokraterna, trots att man nu är kommunens största parti, inte kommer att få vara med och styra.