Staffanstorps kommun ska sluta tillhandahålla alternativa kötträtter till elever som inte äter griskött. Enligt kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) kan man inte med skattepengar ta hänsyn till olika religiösa krav på kost. Istället ska dessa skattepengar prioriteras på utbildning.

I samband med valet förra året blev Moderaterna överlägset största parti i skånska Staffanstorp med 43 procent av rösterna. SD blev tredje störst med 11 procent och då partierna ligger väldigt nära varandra politiskt ingick man ett samarbete och styr nu kommunen tillsammans.

LÄS ÄVEN: M och SD tar över styret av Staffanstorp: ”SD ligger oss väldigt nära”

På tisdagskvällen meddelande kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) i ett inlägg på Facebook att man framöver inte längre kommer att servera alternativa kötträtter för elever som på grund av sin trosuppfattning inte kan äta ordinarie måltid i skolmatsalen.

Sonesson skriver att det varje dag serveras vegetariska rätter som ett alternativ. De elever som har medicinska skäl kommer fortsatt att få alternativa kötträtter.

LÄS ÄVEN: Reinfeldts son om M-SD-samarbetet i Staffanstorp: ”Oacceptabelt”

På måndag ska förslaget om att slopa alternativa kötträtter hanteras i utbildningsnämnden. Åsa Ekstrand (M) är nämndens ordförande och förklarar prioriteringen närmare.

– Det är av ekonomiska skäl. Vi vill lägga pengar på annat eftersom vi tycker att det finns ett alternativ redan, säger Ekstrand.

Väcker kritik
Tvåbarnsmamman Kristina Sandberg Hrbinic berättar för Sydsvenskan att hon tycker beslutet är trist och att det sänder en signal att alla inte är välkomna i Staffanstorp.

Enligt mamman saknar kommunen tolerans för att människor har andra kulturer eller religioner.

– Jag har ingenting emot vegetariskt, men det här handlar inte om mat egentligen, utan om politik och människosyn, förklarar Sandberg Hrbinic.

Gillas av många
Men på inlägget reagerar många positivt.