När regeringens elprisstöd kom omfattade det endast elområde 3 och 4 i södra Sverige, men nu ska även område 1 och 2 i norra delen av landet inkluderas. Det säger Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

I februari ska 55 miljarder kronor fördelas mellan elkunder i södra Sverige. Samtidigt har bland andra energiminister Ebba Busch (KD) sagt att man inte utesluter någonting avseende norra delen av landet, dock har inga konkreta besked gjorts.

LÄS ÄVEN: Rödgröna elpriser skapar rusning efter energirådgivning

Nu är det i stället Sverigedemokraterna som ger besked.

– Det ska bli av och där jobbar vi tillsammans med regeringen, säger Oscar Sjöstedt (SD) till Expressen.

”Relativ närtid”

Ett exakt datum vill han inte utlova i nuvarande läge och hänvisar till att man först behöver få både ekonomin och juridiken på plats, men det ska bli klart ”i relativ närtid”.

Enligt Sjöstedt är det Sverigedemokraterna som pressat regeringen i frågan och man ska ha haft väldigt mycket samtal och diskussioner.

Inflationsrädsla

Ebba Busch ser en fara med att pumpa ut alltför mycket pengar då det kan elda på inflationen ytterligare, något Sjöstedt delvis håller med om.

LÄS ÄVEN: Elbolag slutar erbjuda fasta elpriser

– Håller med och håller med, det är lite svårt att veta exakt vad som är inflationshämmande och vad som är inflationsdrivande. Det är ingen exakt vetenskap det där. Det finns en sådan risk, det gör det ju. Sedan finns det ju en risk med att inte göra någonting också. Det finns aldrig bra alternativ i politiken, bara mindre dåliga ”trade offs”.