Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) vill se ett lagstadgat slöjförbud inom Polismyndigheten. Nu hoppas han att samtliga Tidöpartier kan komma överens om detta och lägga fram ett lagförslag tillsammans.

Frågan om slöjförbud inom polisen har länge drivits av Sverigedemokraterna. Redan 2012 skrev Kent Ekeroth (SD) motionen ”Förbud mot religiösa attribut inom polisen”. Senare, år 2021, skrev Richard Jomshof en motion om slöjförbud där han problematiserar religiösa och politiska markörer i kombination med myndighetsutövares uniformer.

Nu säger Richard Jomshof till Expressen att han hoppas på en överenskommelse med resterande Tidöpartier som kan leda till ett förbud mot den muslimska slöjan inom polisen.

– Hela poängen med att man har en uniform inom polisen eller militären är att den ska vara uniform – alltså enhetlig. Tillåter man religiösa eller politiska markörer så är det inte längre en uniform för då är den inte enhetlig. Det faller på sin egen orimlighet att man tillåter sånt här, säger han.

Vill ha mer omfattande slöjförbud på sikt

Jomshof poängterar att man om man ser ett politiskt eller religiöst attribut så ser man inte endast en polis utan även något annat som den polisen står för privat.

– Då kan man också ifrågasätta om polisen är objektiv i sin utövning. Vi ska inte hamna i den sortens diskussioner.

På sikt vill han se att slöjförbudet gäller samtliga myndigheter och offentligt anställda.

– I många av våra grannländer är det inte lika kontroversiellt som det är här i Sverige. Kanske är tiden mogen nu för den sortens diskussion. Jag tycker det, att den borde vara det.

LÄS ÄVEN: Slöjkvinna är Malmöpolisens nya modell