Tidigare i veckan uppmärksammades det att en imam verksam i en källarmoské i Rosengård försvarade halshuggningen av läraren i Frankrike och sprider hat mot judar som han menar är grisars och apors avkommor. Nu agerar Sverigedemokraterna i Malmö och kräver att moskén stängs. Man ska också arbeta för att stänga alla källarmoskéer. SD:s kommunalråd menar att man inte kan prata bort extremism utan måste agera.

Det var tidigare i veckan som det uppmärksammades att 58-årige imamen Basem Mahmoud från Jordanien ägnar sig åt att sprida hatiska budskap i en källarmoské i det ’särskilt utsatta området’. Mahmoud har bland annat attackerat så kallade moderata imamer som sysslar med brobyggande insatser i samhället vilket han menar är ett falskt spel för att behaga otrogna och kamma hem bidragspengar.

LÄS ÄVEN: Rosengårdsimam om brobyggande imamer: ”Ljuger för att behaga otrogna och tjäna pengar”

Normaliserar våldsamma handlingar

På torsdagsmorgonen publicerade SD:s lokalavdelning i Malmö ett pressmeddelande i vilket man framför att man har lämnat in ett nämndintiativ till dagordningen inför kommunstyrelsens sammanträde på torsdagen.

Partiet framför att källarmoskéer som på det här sättet normaliserar våldsamma handlingar och motverkar integration ska stängas då det är en fara för Malmöborna. För detta vill man använda kommunala verktyg som staden vanligen använder för att motverka organiserad kriminalitet.

– Man kan inte endast prata bort dessa extremister. Kommunen måste agera. Dessa hatiska människor ska inte ha några forum i vår stad. Därför vill vi att kommunen ska se vilka möjligheter som finns för att stänga ner dessa hatets källare, säger kommunalråd Magnus Olsson (SD).

SD: ”I förlängingen stänga alla källarmoskéer”

Olsson berättar för Samhällsnytt att partiet ska sträva efter att stänga alla källarmoskéer i staden.

– Hela syftet med vårt förslag är att stänga ner den omnämnda moskèn och i förlängningen alla källarmoskèr. Därför anser vi det rimligt att först via en utredning se över hur det bäst låter sig göras. Sen ska det genomföras skyndsamt, berättar Olsson för Samhällsnytt.

SCB: SD får över 20 % i Malmö

I valet till kommunfullmäktige 2018 gick SD från 13,12 procent och landade på 16,29 procent.

I Statistiska centralbyråns (SCB) partisympatiundersökningen för november 2020 får partiet 20,2 procent med mindre än två år kvar till nästa val.


LÄS ÄVEN: SD Malmö kräver totalförbud mot slöja i skolan