Sverigedemokraterna hoppas kunna presentera resultat från en vitbok om partiets rötter innan valet. Forskaren som tar sig an projektet kommer att ha helt fria händer och ges tillgång till partiets arkiv och kontakter. SD öppnar även upp sitt arkiv för andra forskare.

I en intervju med SVT berättade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att partiet ska publicera en så kallad vitbok om partiets historia. Åkesson vill i nuläget inte uppge vem som kommer ta sig an projektet men har utlovat att det ska göras på ett objektivt och integritetsfullt sätt. En del av kravprofilen för forskaren är att det är en extern person som inte är eller har varit politiskt engagerad på något vis.

Riksdagsledamoten Martin Kinnunen leder projektet inom partiet. Han säger till SR att det nu finns en överenskommelse med en forskare. Inte heller Kinnunen vill ännu avslöja vem det är men säger att förhoppningen är att kunna presentera någonting ur boken innan valet.

– Min förhoppning är att man ska kunna presentera någonting, om det sedan är en slutprodukt, eller en delavstämning det återstår att se, säger han.

LÄS ÄVEN: Åkessons tal på landsdagarna: ”Sverige är inte helt”

SD öppnar arkiven

Uppdraget är att studera partiets historia från bildandet till 2010. Forskaren kommer att ha fri tillgång till SD:s arkiv och också få hjälp att komma i kontakt med personer som tidigare varit aktiva i partiet.

– Det ska täcka såväl partiets ideologiska som organisatioriska utveckling som partiets kontakter med andra organisationer i andra länder, partiets bildande och hur partiet har bedrivit utåtriktat arbete. Det ska bli heltäckande, säger Kinnunen.

LYSSNA: Här är SVT:s särbehandling av SD

Bilden av vår historia har skapats av våra värsta motståndare

Jimmie Åkesson oroar sig inte för att något som kommer fram ska påverka samarbetet med Moderaterna och Kristdemokraterna. Han säger att anledningen till att vitboken nu tas fram är att man vill tillmötesgå den kritik som finns mot partiets historia och rötter. Samtidigt hoppas han att SD:s medlemmar ska få en bättre bild av partiet.

– Jag tror att det gäller de allra flesta i vårt parti, att vi har fått vår bild av Sverigedemokraternas historia genom våra värsta motståndare. Jag tror inte att det är någon som är med i partiet i dag som var med när partiet bildades. Jag känner inte någon i partiet som satt sig in i hela partiarkivet och gått igenom alla källor. Rent akademiskt är det ju jätteintressant att veta. Var vi ett fullfjädrat nazistparti eller var vi inte det? Jag är övertygad om att vi inte var det, säger han till SvD.