Samnytt har tagit del av videomaterial som visar hela händelseförloppet av det eritreanska inbördeskriget på Järvafältet. Stora folkmassor stormar festivalområdet medan polisen står hjälplösa och tittar på. Se videon längre ned i artikeln.

Det var vid klockan 14 som kulturfestivalen ”Festival Eritrea Scandinavia” på Järvafältet i nordvästra Stockholm förvandlades till krigsscener.

SE VIDEO: Kaos under eritreansk festival – stenkastning mot polis

Festivalområdet stormades av omkring tusen eritreanska motdemonstranter. De anklagar sina landsmän för att ha en regimtrogen propagandafestival och även samla in pengar till regimen.

Det framgår av medierapporteringen och videoklipp från platsen att motdemonstranterna som stormade festivalen var beväpnade med stenar och grenar eller träpåkar.

Både festivaltält och bilar sattes i lågor och poliserna på platsen attackerades med stenar. Sammanlagt ska 52 personer ha skadats varav fyra allvarligt. Region Stockholm skriver i ett pressmeddelande att att Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL) är i stabsläge efter våldsamheterna.

Samnytt kan visa hela händelseförloppet på Järvafältet:

Mellan 100 och 200 personer har gripits. Polisen utreder händelsen med rubriceringarna våldsamt upplopp, mordbrand och grovt blåljussabotage.

Strömmer: ”Inte rimligt”

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) är upprörd över att invandrarna tagit med sig sin konflikt till Sverige. I en kommentar till statstelevisionen skriver han:

”Det är inte rimligt att Sverige dras in i andra länders inhemska konflikter på det här sättet. Om man flyr till Sverige undan våld, eller är på tillfälligt besök, ska man inte ställa till våld här. Polisens resurser behövs till annat än att hålla isär olika grupper från varandra.”.

SE VIDEO: Här krigar eritreanerna framför polisen i Husby