På tisdagen föll dom i det som kallats Värmlands största kokaintillslag hittills. 31-årige migranten Mohammad Ismail Anwar döms till sex år och två månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Han kvinnliga kumpan och flickvän, 21-åriga norskan Henriette Myrlund, döms till en månads fängelse för medhjälp till narkotikabrott.

Värmlandspolisen hade haft span på duon under en tid och slog i våras tidigt på morgonen till mot det hotellrum i Årjäng där de två hade sitt kriminella högkvarter. Det man påträffade var fem kilo rent kokain, vilket beskrivs som den största mängden av den drogen i Värmlandspolisens historia.

Brottsupplägget var att föra narkotika över gränsen från Norge till Sverige, något som domstolen slår fast att paret gjort vid flertalet tillfällen. Kommunikationen ligamedlemmar emellan och med knarkleverantörerna sköttes via telefoner med så stark kryptering att polisens tekniker inte kunnat knäcka den.

Duon uppges ha ingått i ett större narkotikanätverk i Sverige där flera personer också har gripits i Stockholm.

Nekar till brott
Båda två har i förhör och under rättegång nekat till brott och velat frikännas helt. Mohammad uppger hävdar bland annat att han tvingats och hotats att agera knarkkurir. Henriette hävdar att hon inte förstått att det var narkotika hon och pojkvännen hanterade.

Domstolen satte ingen tilltro till dessa berättelser. Mohammad döms förutom fängelse också till utvisning till Tyskland där han har medborgarskap. Han får inte återvända till Sverige förrän 2034.

Åklagaren hade yrkat på utvisning även för Henriette, ett yrkande som domstolen dock avslog. Hon slipper också sitta av fängelsedomen eftersom hon får tillgodoräkna sig den tid hon suttit häktad.

SVT utelämnar uppgifter
SVT, som rapporterar om domen, väljer att utelämna uppgiften om utvisning. Trots upprepade påpekanden till statstelevisionens redaktionen om att uppgiften saknas har man inte uppdaterat artikeln.