I förra veckan klubbade Göteborgs kommunfullmäktige igenom ett förslag som Feministiskt initiativ drivit där man vill förbjuda reklam som påstås vara sexistiskt eller rasistisk. Kritiker menar att adekvat lagstiftning redan finns på plats.

Det var på torsdagskvällen som motionen klubbades igenom. Enligt Stina Svensson (Fi), som drivit frågan i kommunen, är detta en seger för samhället då alla nu kan känna sig välkomna på spårvagnen.

– Vi har hämtat inspiration från Stockholm där det fungerat bra de senaste åren. Affischer har anmälts och plockats bort, säger Svensson till SVT Nyheter.

2017 beslutade Stockholm att anta riktlinjer mot ”sexistisk och rasistisk” reklam och att detta ska tas ned inom 24 timmar från att de anmälts. Drivande bakom förbudet låg Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

LÄS ÄVEN: Stockholms stad förbjuder sexistisk och rasistisk reklam

– Vi som stad har ett stort ansvar mot stockholmarna när det gäller den reklam vi hyr ut plats för. Vi måste se till att den inte är kränkande eller stötande på något vis. Man ska känna att man kan gå i det offentliga rummet utan att mötas av sexistisk eller rasistisk reklam, sa trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) då.

Kritik

Både Sverigedemokraterna och alliansen röstade emot motionen i Göteborg och enligt Jörgen Fogelklou (SD) gör förbudet ingen skillnad.

– Vi har redan en svensk lagstiftning som ska följas, självklart får man inte annonsera exempelvis ett rasistiskt budskap. Det är hets mot folkgrupp. Dessutom finns reklamombudsmannen som också reglerar dessa saker, säger Jörgen Fogelklou (SD).

Exakt vad som man kommer att beteckna som sexistisk och rasistisk reklam är inte helt klart, det kommer trafiknämnden att behöva ta ställning till.

”Kortsiktig populism”

2017 fick Stockholms beslut även kritik av Sveriges Annonsörers vd Anders Ericson.

– Sverige är nog det land som har minst könsdiskriminerande reklam i världen. Det räcker med att besöka våra grannländer för att se betydligt mer. Det är farligt att åka omkring och fäktas med sådan här kortsiktig populism. Ytterst handlar det om yttrandefriheten.