I snitt en gängskutning om dagen varav två i veckan med personskador och nästan en i veckan med dödlig utgång – det är 2018 års facit för det i huvudsak invandringsrelaterade gängkriminella våldet i de så kallade ’utsatta områdena’. Polisen och politikerna har prövat det mesta utan framgång men nu ställer man sitt hopp till ett övervakningssystem med ”shooting detectors” som kan känna igen ljudet från pistolskott – problemet är bara att det är oerhört dyrt att licensiera det USA-utvecklade systemet.

Det är SVT Veckans brott som i sitt senaste avsnitt summerar det senaste årets skenande utveckling beträffande väpnat invandrarvåld. I programmet medverkade advokaten Johanna Björkman som talar sig varm för ett tekniskt avancerat övervakningssystem som används i USA som reagerar på när skott avlossas.

I studion fanns också kriminalkommissarie Gunnar Appelgren i Stockholm som uppges ha arbetat i 30 år med att bekämpa gängkriminaliteten men utan att lyckas få stopp på den. Han har nyligen varit i USA och har studerat det system som Björkman talar om.

Även Appelgren tror och hoppas att detta kan var den lösning som ska befria förorten från det väpnade gängvåldet. Han berättar att det redan finns beslut om tillstånd att montera upp 64 utrustningar av detta slag i ’utsatta områden’.

Problemet är enligt Appelgren bara att förmå politikerna att öppna skattebetalarnas plånbok. Att licensiera systemet är nämligen ”extremt dyrt”. Den exakta kostnaden vill Applegren inte uppge.

En finess med systemet som framhålls är att det kan skilja på pistolskott och fyrverkerier, så att polisen inte behöver rycka ut i onödan. Även avgasknallar från baktändande bilar uppges systemet kunna sortera bort.

Andra smarta funktioner i systemet är programvara för automatisk kamerastyrning, ansiktsigenkänning och fotografering av fordons nummerplåtar.

Uppklarningsprocenten för gängskjutningar är mycket låg men tar samtidigt stora polisiära resurser i anspråk. Man hoppas nu att detta system ska lyckas där allt annat gått bet.