En mordutredning har inletts i norska Agder sedan Dan Eivind Lid, som beskrivs som en centralfigur i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), hittats död i sin lägenhet. 

Polis underrättades om att en person låg död i en lägenhet i Suldalen i Kristiansand kl 13.17 i lördags. Fynd på platsen och observationer från den granne som hittade den avlidne ledde till att polisen inledde en mordutredning.

Kripos, den nationella enheten för bekämpning av organiserade och andra allvarliga brott, har kallats in i arbetet. Även den norska polisens säkerhetstjänst (PST) arbetar med ärendet, uppger NRK.

Grannen i fråga har hörts av polis och Lids närstående har underrättats. Polisen har förhört ett antal personer sedan lördag eftermiddag, men det finns fortfarande människor de vill prata med och som kan ha viktig information om det inträffade.

Polisen avsätter betydande resurser 

Enligt polisadvokat Henrik Bjugan Hegdahl arbetar polisen brett med flera hypoteser.

– En av hypoteserna är att den här personen är offer för en allvarlig brottslig handling och att personen i fråga har dött som ett resultat. Vi dimensionerar också ansträngningarna utifrån det och investerar betydande resurser de närmaste dagarna, sa Hegdahl vid en presskonferens.

Det finns för närvarande inga misstänkta eller arresteringar i ärendet. Den senast kända observationen av den avlidne var i fredags, alltså dagen innan han hittades död.

– Den avlidne kommer att obduceras så snart som möjligt, säger polisadvokaten.

Var politiskt engagerad under många år

SIAN:s ledare, Lars Thorsen, som själv flera gånger utsatts för misshandel för sitt engagemang mot islamiseringen av Norge, informerades om Lids död i lördags eftermiddag. De två lärde känna varandra genom sitt gemensamma engagemang.

– Han har varit involverad i politisk aktivism i många år, längre än jag. Och han har tydligt markerat sig som en förkämpe för Norge och norska värderingar, säger Thorsen till VG.

SIAN-ledaren vill inte spekulera i huruvida Lids död har samband med hans politiska verksamhet. Dock beskrivs hans död som mord på SIAN:s facebookkonto.

– Vi vet inte vad som hände, men det är i alla fall en förlust för Norge, säger Thorsen till VG.

LÄS ÄVEN: Muslimer tar till våld mot yttrandefriheten i Norge

”Yttrandefriheten är absolut hotad”

Till Dokument berättar Thorsen att det, enligt en granne, hörts bråk i lägenheten kvällen innan Eivind påträffades död.

– Det finns ingen anledning till att han skulle utsättas för något kriminellt. Han var en riktigt vänlig och snäll person, säger Thorsen.

Dan Eivind Lid var aktivist i SIAN och hade en bakgrund i norska handelsflottan och försvaret. Han drev även en snickerifirma tills dess att en skada gjorde honom funktionshindrad.

Han värnade om yttrandefriheten och sa i en intervju med Bodøposten för ett par veckor sedan att ”yttrandefriheten är absolut hotad” i Norge. Lid sa vidare att det har blivit riskabelt att fokusera på islamiseringen av landet.

”Aktivister blir av med jobb, familjer kan vända dem ryggen, liksom våld och vandalism från den röda vänstern”, berättade han. Men Lid följde trots detta sitt kall och valde att stå upp för sina åsikter.

authorimage