Politikernas oförmåga att agera pragmatiskt efter valet i september har satt sina tydliga spår hos befolkningen. Igår visade en undersökning att en majoritet av svenska folket tror att den nya S/MP-regeringen med stöd av C och L är skadlig för Sverige och ungefär lika många tror inte att den kommer hålla till nästa val. Idag visar en ny undersökning att 70 procent av befolkningen har ett minskat- eller kraftigt minskat förtroende för politiker.

Åter igen är det Novus som utfört undersökningen på uppdrag av SVT Nyheter.

– Det låga förtroendet är uppseendeväckande men inte helt oväntat. Det har pågått en förtroendekris ganska länge. Den höga väljarrörligheten som vi haft de senaste mandatperioderna och att SD ökat så pass kraftigt, det är ett tecken på ett minskat förtroende för det politiska systemet, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Under de fyra månader som gått sedan valet har politikerna visat att det är makten som är det primära och inte de politiska lösningarna, menar Sjöström.

LÄS MER: Undersökning: Svenska folket inte imponerade av nya regeringen

Mest missnöjda är Sverigedemokraternas och Moderaternas väljare – i SD:s fall har hela 93 procent en negativ syn på politiker.

– De tycker sig ha fått ett bevis för att demokratin inte fungerar. De är det tredje största partiet men har blivit helt utmanövrerade. SD:s väljare tycker inte att de är antidemokratiska, tvärtom anser de att det är de som är utsatta för antidemokrati, säger Torbjörn Sjöström.

– Nu bekräftas ett redan lågt förtroende och cementeras på en ny lägre nivå.

Enligt Sjöström ser det ”otroligt dystert ut” och politikerna fokuserar på spelet och konflikterna samt hur man utmålar motståndarna, en uppskruvad retorik som inte bygger förtroende för politiker eller det demokratiska samhället.