En kvinna i  Västernorrland hade nyligen genomgått en gallstensoperation när hon trots flera tecken på komplikationer skickades hem. Några dagar senare avled kvinnan.

Det var förra året som kvinnan, hemmahörande i Ånge kommun, hade genomgått operationen vid Sundsvalls sjukhus där ett ”clip” som använts under operationen hade lossnat, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Patient sökte vård för bröstsmärtor – skickades hem och dog

Det framgår att kvinnan inte mådde bra efter operationen men vårdpersonalen bedömde henne ändå som tillräckligt återställd för att åka hem. Två dagar senare anlände kvinnan till akutmottagningen med blodförgiftning och cirkulationskollaps som ett resultat av att clipset infekterat gallan.

Läkarna har nonchalerat blodprover

Kvinnans anhöriga anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som nu riktar kritik mot två läkares hantering av kvinnan.

Det framgår av utredningen att en av läkarna inte har beaktat kvinnans blodprover och symptom medan den andra kritiseras för brister i ställningstagande av kvinnans blodprover och allmäntillstånd. Vidare kritiseras även läkarna och Region Västernorrland för briser i kvinnans journal.

LÄS ÄVEN: 85-årig kvinna med smärtor nekades akutvård – skickades hem och dog

authorimage