Södersjukhuset i huvudstaden hade planer på att införa vårdavgift för patienter som utsatts för våldtäkt. Men sedan uppgiften blivit känd och mött kritik väljer både sjukhuset och politiker att backa.

Det var Svenska Dagbladet som avslöjade att Södersjukhuset i Stockholm med landets enda akutmottagning för våldtagna för första gången sedan starten 2005 skulle börja ta 350 kronor för att erbjuda vård.

Corinne Pedroletti som är sjukhusets verksamhetsområdeschef för kvinnosjukvård och förlossning kommenterade planen med att det inte finns något undantag för avgiftsfrihet.

– För närvarande finns det inte något undantag för avgiftsfrihet enligt beslut i regionfullmäktige, säger Pedroletti till SvD.

Sjukhuset kovände plötsligt

Efter att tidningen konfronterat hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) med uppgifterna om att mottagningen, som i snitt har tre patienter per dag som söker eftervård, snart skulle införa en patientavgift visar det sig att sjukhuset ändrar sig helt och hållet.

I ett mejl till tidningen skriver sjukhuset:

Vi har idag fått besked om att denna fråga utreds och att vi ska avvakta med att ta ut patientavgifterna tills att ett beslut har fattats.

Politiker skyller på sjukhuset

På tisdagen meddelade Liberalernas kommunikationschef Rasmus Jonlund att sjukhuset har gjort en lagtolkning som är felaktig.

– Jag kan bara konstatera att Södersjukhuset uppfattat det som att man enligt lag är tvungen att ta ut en avgift om det inte finns ett beslut om motsatsen. Det kommer vi att ordna nästa vecka i budgetfullmäktige. Det har inte uppfattats som ett problem under tidigare år, säger Jonlund till SR.