En mamma i Skåne tvingades på egen hand ta sig till sjukhuset med sitt medvetslösa spädbarn. När hon anlände till akutmottagningen bad vårdpersonalen henne att ta en kölapp. Detta trots att mamman inte visste om dottern levde. 

Den 1 februari började 19-årige Elin Lövkvist i Kristianstad ge sin tre månader gamla dotter Selma mjölkersättning. En tid senare reagerade Selma genom att kräkas och blev även blå i ansiktet, rapporterar Expressen.

– Hon svimmade i min famn och samtidigt fick jag dra upp slem ur halsen på henne så att hon inte skulle kvävas, berättar Elin.

LÄS ÄVEN: Kvinna dog efter 4 timmars väntan på akutoperation – IVO avslutar ärendet utan åtgärder

Därefter ringde hon till SOS Alarm som svarade att det inte fanns någon ambulans tillgänglig. Hon fick istället på egen hand ta sin medvetslösa dotter till akutmottagningen.

När hon anlände Centralsjukhuset i Kristianstad mötte hon nästa problem – sjukhuspersonalen i receptionen såg inte allvaret utan bad Elin att ta en kölapp. Hon upprepade då att hon inte ens vet om sin dotter lever men fick återigen höra att hon skulle ta en kölapp.

– Jag bankade på vid receptionen och skrek att jag inte får liv i min dotter och jag känner inte om hon andas, säger Elin.

LÄS ÄVEN: Man avled efter väntan på akuten: ”Platsbrist och överansträngning på personalen får konsekvenser”

En sjuksköterska i närheten ska ha uppmärksammat att något inte stod rätt till och gått fram till Elin. Sjuksköterskan uppges ha drabbats av panik när hon inte lyckades få Selma att vakna till. Därefter tog man in Selma i ett rum med flera läkare och sjuksköterskor som undersökte och till slut kunde få henne att vakna till.

Sjuksköterska: ”En gång är ingen gång”
Elin frågade sjukhuspersonalen om de borde utreda ifall den kraftiga reaktionen berodde på mjölkallergi. Då ska en sjuksköterska ha svarat ”en gång är ingen gång”.

Senare kunde Elin själv fastställa att reaktionen berodde på mjölkallergi eftersom Selma reagerade på samma sätt när hon fick i sig mjölkersättningen en andra gång.

Överläkaren: ”Man gör fel ibland”
Bo Selander är överläkare och medicinskt ledningsansvarig vid barnkliniken i Kristianstad. Han berättar att sjukvården består av människor inte maskiner och att man gör fel ibland.

– När en bebis är avsvimmad ska den tas in på akutrummet direkt. Det är uppenbart att det får högsta prioritet, säger Selander.

Elin upplever sig rädd för att det ska hända en gång till och berättar att händelsen har satt spår. Nu har hon anmält sjukhusets bemötande och ovilja att utreda Selmas allergi till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).