Efter att både patienter och kollegor vittnat om att de blivit utsatta för sexuella kränkningar av sjuksköterskan har personen nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Personen arbetade som sjuksköterska inom Göteborgs kommunala sjukvård under perioden juni – september i år. Enligt kommunens anmälan till Ivo ska sjuksköterskan bland annat ha gjort flera sexuella anspelningar och närgånget berört de utsatta på olämpliga sätt.

Personen ska också ha ställt flera frågor om patienters sexliv i samband med möten med dessa. Till en person ska sjuksköterskan ha sagt: ”Lova mig att du ringer mig om du blir sugen” efter att ha ställt frågor om personens sexliv.

LÄS ÄVEN: Hemtjänst stoppar ensamarbete i ’utsatta’ områden

Emma Emanuelsson är enhetschef för hälso-och sjukvårdsenheten i Göteborgs Stad och beskriver situationen i ett mejl till statstelevisionen:

Den här personen är inte längre en medarbetare hos oss. När vi fick information om att medarbetaren har betett sig olämpligt stängde vi av hen för utredning, personen valde kort där efter att säga upp sig. Då vi ser allvarligt på anklagelserna anmälde vi därefter också personen till Ivo.

Enligt den utpekade personen har anmälaren överdrivit situationen och hävdar att flera saker i anmälan inte stämmer. Personen ska också känna sig kränkt.

– Det finns inte i mina tankar eller i min kultur att någonsin skada någon.