➤ En person som fungerat som chef inom Stockholm Pride dömdes 2011 till till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt mot en 13-årig pojke. Nu får han lämna sina uppdrag inom HBTQ-rörelsen. Ytterligare en högt uppsatt man inom Stockholm Pride får lämna sina uppdrag efter uppgifter om att han köpt sex av en minderårig pojke.

Styrelsen förnekar att de i det förstnämnda fallet haft kännedom om fängelsedomen. Personer omedelbart under ledningen ska dock ha känt till saken men inte tyckt att styrelsen behövde informeras. Styrelsen ska däremot under en tid ha känt till den andre mannens sexköp men valt att i förstone inte agera.

Enligt medieuppgifter ska den våldtäktsdömde Pride-mannen under en längre tid ha haft en pedofil relation med 13-åringen. Denne ska ha tillfogats smärtor och skador i samband med anala samlag. Mannen ska vi den här tiden också ha varit lokalpolitiker i en Stockholmskommun, oklart vilken eller för vilket parti.

Mannen ska enligt medieuppgifter från domen ha upprätthållit relationen med pojken genom att muta honom med dyrbara gåvor och falska löften om att hjälpa honom få en tv-karriär i USA. När 13-åringen ändå försökte avbryta relationen ska mannen hotat ta sitt liv.

I ett parallellt aktuellt ärende där ytterligare en högt uppsatt man fått lämna Stockholm Pride – i det fallet på grund av sexköp av en minderårig pojke – ska dock styrelsen ha känt till brotten. Detta efter att skärmdumpar av swish-betalningar för sexköpen den 27 november lagts ut på Twitter. Styrelsen valde ändå att vare sig polisanmäla eller sparka mannen.

Först senare, efter att styrelseledamoten Haydar Adelson avgått i protest, fick mannen lämna Stockholm Pride. Den sexköpande Pride-mannen ska nu också ha polisanmälts.

Samhällsnytt har inte tagit del av den dom eller de skärmdumpar som refereras till ovan. Den som har uppgifter om vilka två personer det rör sig om och/eller andra relevanta uppgifter kan mejla redaktionen på [email protected]. Detta som underlag för en eventuell kommande namnpublicering.