Hovrätten för Västra Sverige skärper straffet för frilansjournalisten Joakim Lamotte. Han döms för ett antal Facebookinlägg han skrivit om den så kallade Näthatsgranskaren Tomas Åberg. Det framgår av domen som avkunnas idag.

Lamotte dömdes i december förra året av Göteborgs tingsrätt för grovt förtal till dagsböter. Detta sedan han i ett antal inlägg på Facebook pekat ut Åberg som bland annat ”djurplågare” och ”fullblodsmytoman”.

LÄS ÄVEN: Joakim Lamotte döms för grovt förtal

Det är en påföljd som hovrätten nu skärper till villkorlig dom och dagsböter. Dessutom nästan tredubblas det belopp som den före detta SVT-reportern ska betala till sin motpart i form av skadestånd, ersättning för rättegångskostnader och räntor till över 350 000 kronor.

LÄS MER: Tomas Åberg kräver mer pengar – Lamotte: ”Han vill ha hundratusen av mig”

Hovrätten: Inte en makthavare

Joakim Lamotte har under rättsprocessen hävdat att han haft belägg för de påståenden han gjort om Tomas Åberg. Han har bland annat hänvisat till domar, rättegångshandlingar, beslut från Polisens ansvarsnämnd, Åberg arbetade tidigare som polis, samt yttranden från tidigare rikspolischefen Bengt Svensson, länspolismästaren Dan Persson samt Åbergs dåvarande chef Helena Fredriksson.

Hovrätten för Västra Sverige menar emellertid att det inte spelar någon roll om det Lamotte påstått om Åberg är sant eller inte. De anser nämligen inte att han kan ”jämställas med t.ex. ledande politiker, för vilka det kan vara berättigat med en närgången granskning”, trots att han flera gånger uppmärksammats i media, varit remissinstans åt den tidigare regeringen samt fått skattepengar för sin verksamhet.

”Att Näthatsgranskaren fått möjlighet att ha inflytande vid lagstiftning eller förekommit i mediala sammanhang innebär inte att det är utrett att föreningen haft ett sådant inflytande på sitt område att den kan sägas ha haft en ställning som makthavare”, skriver hovrätten i sin dom.

”Stor skandal”

Samnytt har sökt Lamotte. På Facebook skriver han att han inte är förvånad över domen.

”Min bedömning är att lagen måste göras om. Om detta varit i våra grannländer hade jag friats eftersom man där tar hänsyn till vad som är sant. Men här i Sverige förbjöd hovrätten mig att presentera det som kallas sanningsbevisning. Jag fick alltså aldrig lägga fram alla hundratals sidor med information som bevisar vad Tomas Åberg haft för sig genom åren. Det är stor skandal”, skriver Lamotte och fortsätter:

”Det enda positiva är att föreningen Näthatsgranskaren, efter mina granskningar, blivit av med alla miljontals kronor i statliga bidrag och tvingats lägga ner sin verksamhet.”

De som deltog i avgörandet mot Lamotte är hovrättspresidenten Anders Hagsgård, hovrättsrådet och referenten Lisa Leverström, tillförordnade hovrättsassessorn Lovisa Kvist samt nämndemännen Gunnel Adler (MP) och Eva Strandner (M).