I integrationsprojektet Nyfeis i stockholmsförorten Farsta erbjuds föräldralediga invandrare utöver samhällsinformation även sim- och cykelkurser. När cykelkursen är slut får deltagarna ta med sig de för skattepengar inköpta cyklarna hem om de vill – utan kostnad. Nyfeis är ett samarbete mellan stadsdelsförvaltningen och Länsstyrelsen.

Leyla Abdurahman från Familjestödsenheten på Farsta stadsdelsförvaltning är samordnare för projektet Nyfeis, som står för Nyanlända föräldrars etablering och inkludering i samhället. Besök på Skansen samt sim- och cykelkurser hör till aktiviteterna som erbjuds utan kostnad för deltagarna.

– Information är guld värt. Det är en utmaning att komma till ett nytt land och dessutom vara förälder. Tanken är utnyttja föräldraledigheten till att etablera sig i samhället, lära känna andra föräldrar och få en plan för livet efter ledigheten, säger hon till Mitt i.

LÄS ÄVEN: Flytt av elever skulle förbättra integrationen – gav sämre resultat

”Deltagarna ska förbättra sin hälsa”

När Abdurahman får frågan om hur cykeln har med detta att göra svarar hon att det handlar om hälsa.

– Det handlar om att deltagarna ska förbättra sin hälsa, men också om integration. Ser barnen att deras föräldrar är en del av samhället kommer de också lättare in.

Stadsdelen har nu fått besked om att kursen förlängs. De har beviljats skattepengar som gör att man kan hålla på hela nästa år också.

Föräldralediga svenskar får emellertid inga cyklar för att förbättra sin hälsa.

LÄS ÄVEN: Integrationsprojekt kostade miljoner – gav ingenting