Samtidigt som den rödgröna elkrisen slår hårt mot många svenskars ekonomi, minskar också deras reallöner och köpkraft till följd av galopperande inflation. I december var den räknat på årsbasis dubbelt så hög som inflationsmålet.

I stället för 2 procent som Riksbanken har i uppdrag av regeringen att se att inflationen stannar på är den nu uppe i 4,1 procent. Samnytt har tidigare rapporterat hur de svenska reallönerna nu för första gången på flera decennier minskar i stället för att öka.

LÄS ÄVEN: Hyperinflationen: Nu SJUNKER svenskarnas reallöner

Samtidigt som inflationen skenar gör elpriserna detsamma. Ekonomer varnar nu för att många svenska hushåll kommer att få svårt att få ekonomin att gå ihop under 2022. Värst blir det för barnfamiljer i småhus i södra Sverige.

SVT och Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, menar dock att svenskarna, i stället för att kritisera regeringen för att ha misskött den ekonomiska politiken, bör dra åt svångremmen. Bland råden finns att sluta duscha och att stänga av värmen hemma. Ett annat tips är att vända på kronorna i matvarubutiken och bara köpa de nödvändigaste basvarorna.