Med kylan och kraftigt höjda elpriser lever många av landets pensionärer i en oviss tillvaro där man inte vet ifall man kommer ha råd att betala elräkningen eller ens bo kvar. Den utbredda oron är något som Villaägarnas riksförbund har märkt av.

På Villaägarnas riksförbund har man den senaste tiden tagit emot stora mängder samtal från förtvivlade pensionärer.

– Det har varit ett stabilt flöde av samtal hela hösten men de senaste dagarna har det varit extra mycket. Det är en känsla av att oron växer i hela landet, inte bara söderut. Hela landet måste hantera ohemula priser på energin nu, säger Jonathan Lindgren på Villaägarna till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Rödgröna elpriser skapar rusning efter energirådgivning

Enligt Lindgren är en majoritet av de som ringer just pensionärer.

– Som pensionär har du kanske en slant sparad men det är inte säkert. Pensionärer har inte samma möjlighet att öka sin inkomst som yngre personer har, de har sin fasta pension som kommer in varje månad och det är vad man har.

Skuld och skam

Han berättar också att det är olika karaktär på konversationerna och att det inte är ovanligt att samtalen blir väldigt känslosamma. Många vet inte vad de ska ta sig till och man känner skuld och skam.

LÄS ÄVEN: ”Horribla elpriser” tvingar Ölandsbageri att stänga

För vissa är situationen så svår att man drabbats av svår ångest.

– Vi har fått brev som har varit av väldigt allvarsam karaktär. Folk har uttryckt sig väldigt allvarligt, vissa ifrågasätter sin existens, det finns en sådan bottennivå på det hela.

Många orosmoment

Även på Pensionärernas riksorganisation, PRO, får man samtal från oroade pensionärer. Enligt ordförande Åsa Lindestam är det inte bara elpriserna som oroar utan allt – mat, hyror, inflation och hur man ska kunna bo, leva och äta.

Är du orolig för elpriserna i vinter?