Fruängens skola i Stockholm byggdes mellan 1956 och 1960. Där går i dag en elev som först fick för sig att hon var så kallad icke-binär och sedermera transsexuell. Detta har gjort att eleven upplever sig ha svårigheter med skolans gymnastiklokaler och hur de är utformade.

Skolan är grönmärkt av Stadsmuseet vilket betyder att byggnaderna anses vara ”särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt”. Men den byggdes innan att ifrågasätta och byta sin könsidentitet då och då blev en trend och nu anklagar elevens mamma skolan för att diskriminera dottern, detta då idrottssalen endast kan nås via omklädningsrummen.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Invandrargäng förnedrar HBTQ-aktivist – ”Rätt åt trans-bög-rasist-fittan”

– Hans enda alternativ för att komma till idrottssalen är att gå igenom flickornas omklädningsrum. Vilket han inte känner sig bekväm med. Det har påverkat hans skolgång på ett negativt sätt, säger mamman Sofi Norstedt till Bättre stadsdel.

I fyran såg eleven sig själv som icke-binär och två år senare byttes detta till transsexuell. Ytterligare ett år senare, i sjuan, uppstod problemen med idrottslektionerna.

Sofi Norstedt menar att dottern förvägras idrottsundervisning och diskrimineras på grund av sin könsidentitet och anser att frågan måste lyftas då hon inte tror att de kan vara ensamma om att ställas inför det här problemet.

Får S-stöd

Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd i Stockholm, reagerar starkt på fallet.

– Det är oerhört viktigt att alla elever i stadens skolor ska känna sig trygga, och det gäller givetvis också hbtqi+-personer. Ingen elev ska diskrimineras utifrån hur de identifierar sig. Vid ny- och ombyggnation av skolor ställs krav på bland annat omklädningsrummens utformning och tillgänglighet, just för att säkerställa detta, säger Emilia Bjuggren till Bättre stadsdel.

Enligt Bjuggren ska förvaltningen ha haft kontakt med skolans rektor för att hitta en lösning.

LÄS ÄVEN: Vårdcentral frågar föräldrar om deras nyfödda barn är trans