I onsdags meddelades att Lotta Edholm (L) kommer att lämna sina uppdrag som skolborgarråd i Stockholms stad och gruppledare i Liberalerna. Hon landar mjukt med en fallskärm värd nästan 7,7 miljoner kronor. Edholm har rätt till halva sin månadslön i tio år framöver.

Efter ett avslutande engagemang i ett kommande statligt utredningsarbete är Lotta Edholms kalender tom. Bankkontot kommer dock även fortsättningsvis att fyllas på. Detta tack vare att Edholm varit förtroendevald i längre än tre mandatperioder och är över 50 år gammal. Det gör henne berättigad till så kallad visstidspension.

Fallskärmen förutsätter att hon inte åtar sig några nya uppdrag där förvärvsinkomst eller sjukersättning utgår. Gör hon det så upphör hennes rätt till visstidspension.

Enligt stadsledningskontorets beräkningar har Edholm rätt att få ut 64 000 kronor i månaden i visstidspension till och med att hon fyller 65 år, uppger Stockholm Direkt. Detta motsvarar cirka 50 procent av den månadslön om 125 100 kronor som hon har i dag.

”Jag är för lat för att vara trött”

Lotta Edholm fyller 55 i början av februari, vilket innebär att om hon utnyttjar visstidspensionen till fullo så blir den totala summan hela 7 680 000 kr.

I Expressen beskriver Edholm hur det känns att sluta:

– Både stolthet och lättnad. Absolut inte trötthet. Det är jag för lat för. Sten (Nordin, tidigare ledare i Stadshuset för Moderaterna) och jag kom fram till att nyckeln till att orka med det här jobbet är att kunna komma ned i varv snabbt. Då kan man slappna av och slippa riskera att bli utbränd.

Edholm har varit heltidspolitiker i Stockholms stadshus sedan 1998 och var 1992–2004 gift med tidigare folkpartiledaren Lars Leijonborg. En valberedning har nu tillsatts för att nominera ett nytt skolborgarråd och Edholm behåller sitt uppdrag tills dess att kommunfullmäktige valt ett nytt.

Ett inte helt ovanligt upplägg bland före detta politiker, är att arbeta som konsult i eget bolag och där låta intäkterna ligga kvar tills pensionen. På så vis kan de ta nya uppdrag samtidigt som de till fullo kan utnyttja visstidspensionen. Huruvida även Lotta Edholm kommer använda sig av ett sådant upplägg är i nuläget oklart.