I oktober avslöjades det att rektorn Hamid Zafar, även känd som Rektor Hamid, anonymt på nätet har spridit hat mot judar och homosexuella. Nu står det klart att han sägs upp från sin post som rektor men får lön i ytterligare ett halvår.

Utöver att betraktas som en expert på integration var Zafar även utbildningschef, opinionsbildare och expert i Moderaternas integrationskommission. 2018 utsågs han till Årets svensk av tidningen Fokus och året därpå sommarpratade han i Sveriges Radio. Då avslöjandet kom arbetade han som barn- och utbildningschef i Mullsjö.

Under åren 2011-2016, då han var utredare på Skolinspektionen till att han var rektor på Sjumilaskolan, spred han under pseudonymen ”Mikael Hakim” hat bland annat via ett Twitterkonto som sedermera stängts ned.

LÄS ÄVEN: Etablissemanget till försvar för judehataren Hamid: ”Behöver förlåtas”

Efter två månaders förhandlingar sägs Zafar nu upp från sin post som skolchef. Parterna ska dock ha lämnat förhandlingarna oeniga.

Uppgörelsen innebär att Zafar kommer att få lön fram till och med juni 2021 vilket i sin tur betyder att kommunen kommer tvingas betala ut mer än en halv miljon kronor.

Enligt kommundirektör Lennie Johansson har man inte lyckats nå en överenskommelse och därför har man sagt upp Zafar av personliga skäl.

LÄS ÄVEN: Rakt På #18: Vissa ska förlåtas – andra ska löpa gatlopp – ”Rektor Hamid” visar hyckleriet

– Jag vill inte uttala mig om uppsägningen, det är en invecklad arbetsrättsprocess som ännu inte är avklarad, säger Hamid Zafar till SR P4 Jönköping.