Selma 132

Foto: Sofiapedagog, CC BY-SA 4.0 / Faksimil Facebook

Inrikes

Skolinspektionen: Varna läraren som vägrade kalla elev ”hen”

Publicerad 6/11/2023
Annons

Den lärare som vägrade att kalla en ”ickebinär elev” för ”hen” sparkades från sitt arbete och skolan tvingades betala 150 000 kronor till eleven som kände sig kränkt. Nu meddelar Skolinspetionen att läraren även bör varnas.

En elev på Solvikskolan i Järna söder om Stockholm ville tillsammans med sina föräldrar slå ett slag för så kallad ickebinär könsidentifikation där man tar avstånd från båda de biologiska könen och antar en könlös eller ”gender-fluid” självuppfattning. Eleven krävde samtidigt att alla på skolan måste delta i rollspelet, bland annat genom att tilltala eleven med pronomenet ”hen”.

LÄS ÄVEN: Lärare vägrade säga ”hen” till elev – avskedades

En lärare, Selma Gamaleldin, sade nej, varvid elevens föräldrar först gick till rektor som lovade prata med läraren. När hon stod på sig om att inte vilja delta i rollspelet anmälde föräldrarna skolan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som beviljade eleven 150 000 kronor i kränkningsersättning

LÄS ÄVEN: Läraren Selma ville inte säga ”hen” – skola tvingas betala 150 000 till kränkt elev

Läraren Selma Gamaleldin blev uppsagd från sitt arbete och nu riskerar hon även en varning från Lärarnas ansvarsnämnd. Det rapporterar tidningen Vi lärare.

Det framgår av rapporteringen att Skolinspektionen har fattat beslut i frågan och man anser att Selma Gamaleldin är ”mindre lämplig” att vara lärare. Skolinspektionen rekommenderar att läraren får en varning av Lärarnas ansvarsnämnd.

”Det faktum att läraren vägrat att omnämna en specifik elev med hens pronomen under en dryg termins tid, innebär att läraren visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning”.

Skolinspektionen: Mänskliga rättigheter

Enligt Skolinspektionen har läraren gjort fel eftersom att utbildningen ska respektera ”grundläggande mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar”. Vidare att alla lärare ska ”främja mänskliga rättigheter och motverka kränkande behandling”.

LÄS ÄVEN: Lärarinna ville ha ”ordning och reda” i klassen – DÖMS för misshandel

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons