I november förra stegade 16-årige gängkriminelle Aleksander Al-Asadi i på Pressbyrån i centrala Göteborg och avlossade flera skott mot butiksbiträdet – en annan gängkriminell migrant – som tillfogades livshotande skador. Nu döms Aleksander för försök till mord och grovt vapenbrott men slipper fängelse.

Eftersom Tidöpartiernas kriminalpolitiska paradigmskifte dröjer och ska utredas i ytterligare två år, stannar påföljden i Göteborgs tingsrätt vid ungdomsvård i 2 år och 8 månader i stället för de minst 16 års fängelse han annars skulle ha fått avtjäna. Med Tidöavtalets föreslagna dubblering av strafftiden för gängrelaterad brottslighet skulle Aleksander även kunnat dömas till 32 års fängelse.

LÄS MER: BILDEXTRA: Se mordförsöket inne på Pressbyrån
LÄS MER: Här är skytten som sköt kassör på Pressbyrån

Kritik mot Pressbyrån

Kritik har riktats mot Pressbyrån för att man anställt en känd gängkriminell person som butiksbiträde som tidigare utsatts för mordförsök och därmed utsatt sina kunder för livsfara. Pressbyråns ledning har emellertid inte velat bemöta kritiken eller gjort några utfästelser om att ändra sina anställningsrutiner.

Det 21-åriga gängkriminella butiksbiträdet träffades av två skott, varav det ena i ansiktet. Om inte vapnet sedan klickat skulle biträdet sannolikt skjutits med fler skott och avlidit. Skadorna beskrevs ändå som livshotande men 21-åringen överlevde. Domstolen är övertygad om att Aleksanders avsikt var att beröva mannen livet.

LÄS MER: Pressbyrån anställde gängkriminell – slutade med mordförsök i butiken

Skyller på ”dubbelgångare”

Bevisningen har bedömts som god. Bland annat därför att mordförsöket fångades på film av butikens övervakningskameror. Aleksander har trots det nekat till brott och skyllt på en ”dubbelgångare”.

Motivet till mordförsöket kan härledas till det väpnade krig som förs mellan olika invandrargäng i ”utsatta” området Biskopsgården.

LÄS MER: Man skjuten inne på Pressbyrån i Göteborg