Den högsta brittiska domstolen slår i ett beslut fast att skottarna inte får utlysa en folkomröstning om att lämna eller vara kvar i den brittiska unionen. Endast centralmakten i London har enligt domstolen rätt att utlysa folkomröstningar och där vill man inte höra vad det skotska folket har att säga i frågan.
Skotska nationalister har på senare år fått stöd från bredare grupper. Detta efter att britterna röstade för att lämna EU. Många skottar vill hellre vara med i EU än i den brittiska unionen men har mot sin vilja tvingats till utträde ur EU. Nu tvingas man också vara kvar i Storbritannien.
Onsdagens beslut i brittiska HD tas emot med stor besvikelse av den skotska försteministern Nicola Sturgeon och hennes styrande nationalistparti SNP. Partiet hade hoppats kunna utlysa en folkomröstning om självständighet hösten 2023 men domstolsbeslutet sätter stopp inte bara för den omröstningen utan för skottarnas rätt att folkomrösta i frågan överhuvudtaget.
Drog brittiska regeringens nej inför domstol
Regeringen i London har vägrat ge skottarna tillstånd att folkomrösta, något de enligt en tolkning av brittisk lag har rätt att göra med hänvisning till att Storbritannien inte är en mellanstatlig union utan en överstatlig sådan.
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.Nicola Sturgeon, SNP och den skotska regeringen har velat få den lagtolkningen prövad och hoppades att domstolen skulle förorda en annan mer demokratisk lagtolkning som man menar också bättre överensstämmer med internationell rätt om varje folks rätt till självstyre.
Ett av Skottlands argument i överklagandet har också varit att folkomröstningen i sig inte innebär att landet blir självständigt, bara att folkviljan redovisas. Argumentet från centralregimen i London att säga nej med hänvisning till att frågan angår hela unionen menade man därför inte är riktigt.
Tusenårig konflikt mellan skottar och engelsmän
Enligt brittiska HD uppfyller inte det skotska självständighetskravet villkoren i internationell lag. Rätten till självständighet menar man bara gäller för forna kolonier och folk eller etniska grupper som kan anses vara socialt, kulturellt eller ekonomiskt förtryckta.
Skottland har i likhet med Irland en lång historia av konflikt och regelrätta krig med England om självständighet. Redan på 1200-talet stred skottar mot engelsmän om sin frihet, något som bland annat porträtteras i storfilmen Braveheart med Mel Gibson i huvudrollen.
Gör i stället parlamentsvalet till ett val om självständighet
Nicola Sturgeon skriver i en kommentar till HD-beslutet att den skotska regeringen kommer att respektera det men i gengäld göra nästa skotska parlamentsval till ett val om Skottlands självständighet och frihet.
En folkomröstning om att bryta sig loss från Storbritannien hölls i Skottland 2014. Då röstade 55 procent av skottarna för att vara kvar medan 45 procent röstade för att lämna.
Det var emellertid två år innan britterna röstade om fortsatt eller avslutat EU-medlemskap och frågan har fått en ny och tung dimension genom att självständighet från Storbritannien ger Skottland självbestämmande även över om man vill vara med i EU eller inte.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.