Lastbilden där 71 migranter hittades kvävda till döds. Infälld: Smugglarligans 31 årige huvudman.

Smugglare lät 71 migranter dö instängda i lastbil – döms till långa fängelsestraff

Delningar

Fyra människosmugglare döms till 25 års fängelse av ungersk domstol för mord i 71 fall. Kvartetten döms för att de övergav en lastbil full med migranter vid vägkanten. De 71 inlåsta kvävdes långsamt till döds.

Händelsen inträffade under det stora asylkaoset 2015 som utlöstes av Tysklands förbundskansler Angela Merkels löfte om att ta emot alla migranter som lyckades ta sig till landet. först tre år senare har brottet fått sitt rättsliga avslut.

Makaber syn
Det var en makaber syn som mötte den österrikiska polisen när man bröt upp lastbilens skåpdörrar och fann de halvt förruttnade liken av 71 migranter från Syrien, Afghanistan, Irak och Iran. En av de avlidna har inte kunnat identifieras.

Eftersom lastbilen var registrerad i Ungern har målet avgjorts där. De fyra som döms till de kännbara straffen är ledaren för smugglarligan, en 31-årig afghansk migrant som fått avslag på asylansökan, och tre bulgarer. SVT, som rapporterar om domen, uppger felaktigt att de tre skulle vara ungrare.

Stort antal ligamedlemmar dömda
Ytterligare 10 män dömdes till kortare fängelsestraff. Samtliga av dessa utom en är också bulgarer. Tre av dem åtalades och dömdes i sin frånvaro då de fortfarande befinner sig på fri fot.

Åklagaren hade yrkat på livstid för de fyra i smugglarligans ledargarnityr men rätten nöjde sig med 25 års fängelse. Den 31-årige ledaren har hävdat att det inte var meningen att någon skulle dö men bevismaterial säger något annat.

Personer ska ha börjat kvävas till döds i den lufttäta lastbilen redan innan smugglarna övergav den. De öppnade inte dörrarna trots att uppmärksammades genom skrik och slag på lastutrymmets väggar på vad som höll på att ske.

”Låt dem dö, det är en order”
Samtal som polisen avlyssnat avslöjar att smugglarligans ledare gav order om att dörrarna till lastbilen inte skulle öppnas och att bilen i stället skulle dumpas i skogen i Tyskland. I stället övergavs den av de skärrade smugglarna vid en vägkant i Österrike. ”Låt dem dö, det är en order” hörs 31-åringen säga i telefon.

Den aktuella lastbilen, av svenskt Volvo-fabrikat, uppges vara ett av femton fordon som människosmugglarligan med säte i Budapest haft till sitt förfogande för att systematiskt smuggla in utomvästliga migranter till framför allt Tyskland.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

165 KOMMENTARER

  • Min syster var på landsbygden i Bulgarien. Ett par serverade gryta på deras ”restaurang”. Stor slev, stor gryta. Både mannen och kvinnan var smutsiga och omgivna av ett moln av flugor. När de försökte lura min syster och hennes man på pengar och fick klagomål utdelade restaurangparet mordhot och var vilda som rabiessmittade hundar.

 1. Ytterst är det väst som är skyldiga… Varför? För att vi accepterar att smugglarna lovar guld och gröna skogar när de säljer in dessa resor. Ja, de är skyldiga med, men det hade inte varit intressant om vi inte hade haft den asylpolitik vi har…

  Kommer ni ihåg lille 3-åriga Aylan vars kropp spolades upp på en strand? Och en storgråtande far… Som senare visade sig vara den smugglare som orsakade alltihop. För att han ville ha nya tänder, men ansåg inte att han skulle betala för det. Bättre att Sverige gör det. Och överfyllde en båt som han knappt kunde hantera. Vilket ledde till ett stort antal döda, inklusive hans son. Ren girighet, och varför denna girighet? Jo, för att vi går med på att ta emot alla, utan kolla upp. Och ge de dem alldeles för höga bidrag.

  Gör som Australien, stäng gränserna och tala tydligt om att ingen får asyl, om de inte kommer den rätta vägen. Sänk bidragen till ett minimum. Tala om att de får bo där de blir placerade, de får äta vad de blir tilldelade, några krav på något kommer INTE att accepteras, och brott leder ovillkorligt och direkt till utvisning.

  Då slipper vi sådana här fall i framtiden.

  • Här gör man tvärtom försäkringskassan är en riktig pullfaktor som skickar
   ut bidragsinfo på arabiska världen runt.Dessa locktoner triggar ju många
   att försöka ta sig hit,så visst är vi skyldiga till dessa tragedier.

   • Räkna inte in mig i det där , jag har aldrig röstat för det och ej heller på alla dessa PK-politiker som lagt växlarna för det hela . . . X( .

 2. 25 år för 71 mord är alldeles för milt. Trodde Ungern hade mer stake. Nästan som ett svenskt straff.

 3. Dessa känslokalla, huggormars avföda och människohatande missfoster borde ha fått verklig livstid utan någon möjlighet att komma ut från fängelset.

  Men detta grymma massmord hade aldrig hänt om invandringsfanatiker som Merkel och Löfven inte lockat hundratusentals människor från sina hemländer till Europas öppna skattekistor…

 4. Svenska politiker bär en del av ansvaret för det inträffade, genom sin ovilja att stoppa verksamheten. Sverige var den största motståndaren till en gränsstyrka avsedd att skydda EUs yttre gräns.

  ”Sverige är den största motståndaren mot en en EU-gränsstyrka.”
  http://omeuropa.se/satts-under-press/

  Dessutom har man låtit Kustbevakningen agera taxi på Medelhavet, under förevändning att man räddar liv. Ledarsidorna.se har skrivit en bra artikel om smugglingen över Medelhavet och Italiens nya strategi för att få stopp på verksamheten.
  https://ledarsidorna.se/2018/06/koks-i-lasten-duell-i-medelhavet/

 5. Ingen av dem borde undgå strängaste straffet. Tar vi såna order om nån beordrar oss att låta dem dö? Nej. Alla har ett eget val. Den moralen sitter så djupt i en riktig svensk att det skulle inte kunna hända här. Då kallas man psykopat i rättsutlåtandet. Och såna har vi i Sverige också de dyker upp ibland men tidigare var det sällan. Människosmugglingen till Sverige utlöst av de två sista regeringarna har premierat såna typer. Och smugglingen har framställts som en god gärning. Fartyg har hämtat upp dem och fört dem till EU. Alla måste förstå att man blir inte god medborgare bara för att man kommer över gränsen. Vi har importerat massor av såna här de senaste åren. Kommer aldrig mer att rösta på nåt av de partier som orsakat det.

 6. Ytterst är det Reinfeldt, Löfven och Merkel som är skyldiga till det här. De har skapat en marknad för smugglarna med sin ”stå upp för asylrätten” politik. Men de är så otroligt oskyldiga och humana så de kan nog jämföras med Jesus om de får beskriva sig själva. Den rätten gäller enligt Dublinförordningen det första land flyktingen kommer till. När flygbolagen inte fick frakta flyktingar längre så var det bara länder i utkanten av EU som kunde komma ifråga. Så asylrätten gäller inte här om det inte gäller kvotflyktingar.

  • ”Räddningsfartyg” ligger och väntar utanför Nordafrikas kust på att båtar med migranter ska hamna i sjönöd och sedan görs allt för att de ska skeppas tvärs över medelhavet till Europa när det naturliga och logiska som vid andra räddningsinsatser till sjöss är att lämna av dem i närmsta säkra hamn som borde vara den de kom från.
   Detta bevisar att det handlar om flyktingsmuggling och inga räddningsoperationer.

   • Javisst det finns faktiskt en del som tycker att Europa bör ta emot en massa ytterligare och de kör ofta dessa båtar. Många är just Européer

  • Den där listan på yttersta ansvaret bör förstås vara mycket längre.Fridolin och Sjöstedt är givna på listan, men en massa ytterligare både inom Sverige såsom i toppen på EU och FN

  • Ja de accepterar ju inte Jesu Kristus koncept om synd och förlåtelse. Så vad trodde du? De ser människor som djur och slaktar dem som det gynnar dem för stunden. Hur trodde du annars att Mellanöstern blev vad den är idag?

 7. ”åååå Kristina … guldet blev till sand” … finns inte mycket att säga om detta … samvetslös människa … men hur mycket samvete hade dom som dog … den frågan får vi aldrig svar på

 8. Kl 21.00 kommer en imam och diskuterar i kanal 2 och Aktuellt om moskeer och annat skit! Hoppas SVT lägger krokben på sig själva..

 9. Jag gillar inte ekonomiska migranter, men ett sånt här öde önskar jag ingen kvävas ihjäl i en lastbil…..fy fan.

  PS: Hade det varit IS-terrorister så hade jag i och för sig inte blivit lika upprörd..:-)

 10. Jaha. Ytterligare offer för vänsterns ”humanism”. Finns nog ingen övre gräns för hur många som ska tillåtas att dö i godhetens namn. Martyrer är bättre än att erkänna misstag. Det är ändå bara storsinniga människor som har förmåga att erkänna sina misstag. Därmed också dom enda som kan växa och utvecklas. Vänstern kan inte förändras just därför. Evolutionen kommer att till slut utplåna dom. Som dinosaurierna.

 11. Svenska människosmugglare betalar ut 65 miljarder/år till kommunerna. Deras Mafioso kallas Don Röfven som tog över efter Don Reinfeldt.

 12. Bra att dessa professionella transportörer hålls i säkra förvar. Så att de kan anlitas för att köra återvandringen också.

 13. Om varje land löser sina problem inom sina egna gränser så blir det mer ordning i världen.

 14. ”Låt dem dö , det är en order ”

  Den ledaren lär få det ansträngt under sina 25 år på kåken. Många där är landsmän med flyktingarna i lastbilen..

 15. Dessutom uppger trollfabrikerna TT och SVT att den man som gripits på Heathrow för planerat terrordåd är finländare.FAKE NEWS.Det är en MENA-ockupant – såklart.

 16. Finns bara ett sätt att stoppa dom här människosmugglarna det är att stoppa invandringen o hjälpa dom i hemländerna. Och trycka på USA att inte starta krig.

  • De ska inte ha någon som helst hjälp annat än en fet spark i baken för att överge den politiska våldsideologin islam.Ett mellanöstern utan krigsmanualen koranen helt enkelt.

 17. Bra att Ungern tog det här. Här skulle han kunna ljuga media full med lögner. Skriva en bok där allt skylls på våra hårda asyllagar. Sjunga in en sång och vara ständig gäst i myspysprogram där han får tala om rasism och sin musik, hans föredragsturne och nya jobb som sakkunnig till regeringen. ” Det ska aldrig få hända igen”. Näe nu börjar faktiskt vindarna vända så förmodligen inte

 18. Hade de inte lockats med bidrag och förmåner utan motprestation av Sverige och Tyskland hade de kanske levt fortfarande! Sov på den, Löfven och Merkel!!

 19. Såg på tv hur Grekland Italien Spanien tar emot flyktingar utan att göra motstånd. Vill EU ha den här flyktingströmmen eller vad vill dom. Att Grekland Italien Spanien tar emot dess människor då skall dom behålla dom också och inte skicka dom vidare norrut. Kan inte EU hålla sina gränser blir det slutet för EU. Ett sådant mesigt EU vill ingen tillhöra.

 20. OT:

  https://www.youtube.com/watch?v=SE0HmBeoFnA

  Tommy Robinson har skickats till HIGH SECURITY PRISON dit andra dissidenter har skickats och mördats förut. INGEN kan förneka längre att vi nu befinner oss i ÖPPET KRIG med landsforrädarna och krigsbrottslingarna som öppnat för en evig flodvåg av invaderande muslimer. Det finns bara ETT rättmätigt straff för krigsbrott, och det är hög tid att utdela det!!!

 21. Om Europa inte tar emot några så kallade flyktingar från länder utanför EU så upphör ju det här svineriet.

 22. En bra story att sprida med flygblad, över hela Mellanöstern o Afrika.

  Ändrar man bilden på tuppen till en gris blir avskräckningseffekten ännu större.

 23. med tanke på att många är nationalister som sitter på kåken .. så tror jag inte att han kommer leva länge där…

  • Där passar alla raketforskare och det väntade kompetensregnet bra !
   Har tyvärr sett detta innan jag själv gick i ”förtida pension” eftersom min hälsa med högt blodtryck m.m. inte gav mej vare sig sjukersättning eller en bättre hälsa.
   Har man arbetat inom en kommun så måste man erkänna en enkel sak, och det är att arbetsgivaren inte är ”mån” om sina anställda !!!
   Kommunen prioriterar istället mångfald (fast vi har mycket flera som har bättre ”kompetens” än de ”nyanlända”) !
   Som tur var så hade jag inga problem med att sluta !!!!!!!!!

  • Jättebra att det skapas arbeten. Tyvärr finns inga som kan ta dessa arbeten, eftersom arbetslösheten bland kompetenta svenskar är minimal, och bland arbetslösa invandrare är andelen som vill arbeta och som dessutom har kompetens nästintill obefintlig.

 24. Detta är Löfvens definition av ”humanism” eftersom han anser att hans egna parti bedriver en ”human” politik. Att ge illegala mer rättigheter och förmåner än vanliga medborgare gynnar smugglare. Betänk bara vad folk är beredda att betala, alla som dog i den lastbilen lär ha fått hosta upp många tusenlappar var för att få åka med.

 25. Ansvariga för flyktingströmmarna är: EU, Merkel, 7-klövern, SVT/TV4/SR, Löfven. Reihnfeldt och andra dioter!

 26. Reinfeldt och Löfven är indirekt skyldiga till morden. Genom att göra det ekonomiskt lukrativt att komma till nordeuropa. Det skapar en människohandel med stora förtjänster. Anledningen till att lastbilen inte öppnades är säkerligen att döda inte kräver igen sina pengar.

 27. Toppen av isberget tänk på alla som drunknat i Medelhavet (ofta är det icke muslimer som slängs överbord) vilket visar hur djupt omoraliskt det är att ta emot migranter och stödja denna människosmuggling.

  • Javisst. Skicka tillbaka dem dit de kom från. Då räddas liv i långa loppet. Det är det mest humana.

   • Exakt! Det att man räddar dem är när man drar upp dem ur vattnet. Sätter man dem sedan på fast mark så är räddningsaktionen fullgjord, oavsett på vilken mark man sätter dem.

 28. Denne 31-årig afghansk migrant, som var ledare för smugglarligan och som gav ordern att låta 71 migranter dö, skulle säkert de båda globalistpolitikerna Stefan Löfven och Annie Lööf gladeligen ge PUT i Sverige som ”ensamkommande barn”. Löfven har ju gudbevars googlat på ordet ”humanism”.

  • Lööfven har nog nyss lärt sig googla? Tänk vilken idioti att komma dragande med att Åkesson skulle ”googla ordet humanism”. Liksom känns som ngt man skulle slängt ur sig i en debatt för 15-20 år sedan.

   • Att Googla är ju en oövertänkt rekommendation att använda Google. Finns ju andra sökmotorer i en fri marknad. Men här står Sveriges statsminister och rekommenderar ett företag i riksdagen. Smart är han inte.

   • Han har absolut ingenting att komma med i debatterna längre. Och ärligt talat, det har han aldrig haft.

 29. ”De fyra som döms till de kännbara straffen är ledaren för smugglarligan, en 31-årig afghansk migrant som fått avslag på asylansökan, och tre bulgarer. SVT, som rapporterar om domen, uppger felaktigt att de tre skulle vara ungrare.”

  Det var säkert högst medvetet från SVT:s sida att uppge att bulgarerna var ungrare för att svärta ner Ungern som inte är med på globalisternas européförintelsetåg.

 30. Grattis , alla som ingår i 7-klövern, MSM och allt annat löst PK-pack! Ändå är dom i lastbilen bara en droppe i havet. Hur många dumpas inte i Sahara?

  Framtiden kommer att dömma er hårt!

  • Eller går till botten i Medelhavet när båten de åker med visar sig vara ett vrak som skulle skrotats för 100 år sen.

 31. Så var det detta med SVT och fake news igen. Får se hur lång tid det tar innan SVT går ut med en rättelse.

  • Vid ett tillfälle 12 st, dom var inte rätt klädda och tog för stor plats i båten.
   Antagligen ger det en fingervisning om nivån, det visar på att vi borde satsa på hjälp i närmiljön, möjligen handplockat kristna som snabbt kommit in i EU, men dom förväntas inte rösta ”rätt” här.

 32. Hoppas att det är 25 år och ingen straffrabatt som i Sverige. Då får de ett hårdare straff än brukligt i Sverige.

  • Märkligt någon förlorar hela livet, men den som har orsakat det, förlorar bara del av livet?

   (1957 körde jag en VW som ägdes av en med samma namn som dig)

 33. Och i Tyskland verkar striden blåst upp mellan CSU och CDU om migrationsfrågan. Inte undra på att Löfven inte vill prata om migrationen.

 34. Sverige fungerar som en enorm pullfactor för sådan kriminalitet. Huvudleverantören Soros är jätteglad.

 35. Nog känns det lite märkligt när Löfven står i Riksdagen och pratar om att humanism var skälet till att de 9000 afghaner fått en ”ny chans”. Han hade till och med fräckheten att be Åkesson ”googla” på ordet. I går på SVTs kulturnyheter hade man framställt en solskenshistoria om Afghanistan och dess musik. Man pratade om att afghanska musiker nu kan resa runt om i världen obehindrat. I Kabul har man installerat musikutbildning på universitet. Och inte minsta av allt så fick man även veta om att ett av landets mest populära TV-program var Afghani-Star, en motsvarighet till Idol. En show som framställdes med glam och glamour. Om förhållandena nu är så dåliga som den svenska regeringen låter oss tro, varför gör då SVT ett sådant reportage om Afghanistan laddat med optimism och framtidstro. Jag tycker att Löfven ska ”googla” på ordet välfärd.

 36. Förbjud Volvolastbilar! Nej, skämt åsido, jag tycker att smugglarna ska skratta sig lyckliga som bara fick 25 år, vilket jag tycker är lite för detta ohyggliga brott, varför ska sådana grymma människor ut i samhället igen?

 37. Vilket straff borde våra godhetsapostlar och 7-klöver politiker få? Det är deras fel att Sverige är som en sockerbit för all världens lidande…

 38. Man ser TYDLIGT att det INTE är någon ungrare, österrikare eller tysk som är smugglarligans huvudman uten en typisk MENA:it !

 39. Hur starkt är karrosseriet borde inte 70 personer med förenade ansträngningar kunna pressa ut väggarna, fast då behövs kanske mer luft.

  • Om vi antar att utrymmet var 10m långt och 2m brett blir det en yta på endast 20 m2 dvs två mindre friggebodar. Man också tänka sig att vistas 7 personer på en yta som motsvarar en bredare innerdörr lagd på golvet, ca 2m2, det är oerhört trångt! Det går inte att åstadkomma större krafter (vilket dessutom tär på syret) kanske var det mörkt också, då ska det mycket till för att det inte ska utbryta panik.

   • Jag antar att när kunskapen om att dom borde ta sig ut kommer, så är dom otroligt svaga, men har du testat när ett sällskap sitter runt ett bord, och alla lyfter bordet med bara ett finger var, det finns mycket kraft i det lilla fingret.

  • Väggarna håller garanterat för mycket stark vind, tvärsug. Minst 150kg/m2 över hela väggytan. Detta lyckas man inte bryta sig ur. Enda hoppet är om det går tvärstag i taket eller liknande som man kan lyckas deformera, få lös och sedan bruka som brytverktyg.

  • Är lastutrymmet konstruerat för att vara lufttätt så är det nog styvt också för att inte börja läcka. Så att försvagade människor skulle fixa detta håller jag inte för troligt.

 40. Sossar och moderater har sett till att Sverige har blivit en bas för människosmuggling, både till Sverige och till andra europeiska länder, eftersom vi har bland de lägsta straffen för detta brott i Europa. Enligt polisen finns det fler än ett 40-tal nätverk som har sin bas i Sverige och som härifrån organiserar smuggling såväl till Sverige som till andra länder.
  https://ledarsidorna.se/2018/06/manniskosmuggling-granspolisen-uppgivna-infor-politikernas-ointresse/

  Människosmuggling skulle ge 10 års fängelse i Italien ger endast några månaders fängelse i Sverige. Eftersom straffsatserna är så låga, kan polisen inte ens använda avlyssning. Tandhygienisten Bernt Herlitz har också fått känna på vad de låga straffsatserna innebär, eftersom de låg till grund för det åtal Region Gotland väckte mot honom, då han rapporterade om asylfusk. Hade asylfusk och människosmuggling klassats som ett grovt brott, hade patientsäkerheten inte kunnat ifrågasättas.

  Man kan inte tolka det som annat än att sossar och moderater vill ha människosmuggling. Det logiska bakomliggande motivet är inte humanitet. Det finns snarare skäl att anta att man går Musimska Brödraskapets ärenden.

  • Jag skulle vilja se en journalist som börjar gräva i hur många politiker som tjänat pengar på människosmugglingen och även tiggeriet.

 41. Sverige består av 1) de kriminella elementen som plundrar ut statskassan
  för egen vinnings skull, 2) nyttiga idioter som går på snacket om
  ”allas lika värde”, 3) de som betalar kalaset (skattebetalarna).

  Fram till 2018 var 2=3 men nu börjar det bli 2<3.

  You can only
  bullshit people for so long.

  • Man är medvetna om att många miljarder betalas ut på felaktiga (och brottsliga) grunder, i stället för att strama upp utbetalningarna väljer man att beskatta den arbetande delen av befolkningen ännu hårdare.
   Hoppas att tillräckligt många fattar detta innan valet!

 42. Ännu en gång är SVT framme med en medveten lögn!
  Public service har för vana att smutskasta Ungern, för en det ena en det andra. Nu fick man chansen igen. Det var 2 ungrare fick vi veta. Nu kan vi läsa att det tydligen var bulgarer. När ska SR/SVT sluta med att försöka föra sin publik bakom ljuset?
  I ett ”vanligt” land skulle det vara straffbart, men inte i Absurdistan.

 43. Bulgarien har betydande minoriteter av romer och turkisktalande. Kan de dömda vara från någon av dessa grupper?

 44. Vad var poängen? Psykopaterna har alltså pengarna, kan öppna lastbilens dörrar, köra långsamt, medan hela rasket skuttar ut och även behålla den utmärkta svenska lastbilen. Det är något som inte stämmer helt med den här historien. Vad var motivet med massmord och att skaka galler i 25 år? Vanlig dumhet?

  • Klassisk svensk bedömning.
   I dessa kretsar vägrar man order är man död inom 24 timmar.
   Därför hände det som hände.
   Tilläggas kan att lastbilen var INTE ungersk registrerad utan polsk.

 45. 25 år är ett kort straff. Om det vore 25 år per mord, (71X25 år) skulle det se mera vettigt ut.

  • förlora Merkel makten är det ett alldeles mild straff för det hon har gjort mot Tyskland, Sverige och hela Europa.

 46. OT: om varför svenskarna tillåter det som pågår i Sverige.
  Det är lättare bedra och lura ett folk än att övertyga folket om att de är bedragna och lurade.
  ….för Löfven ljuger väl inte….. Inte? I sömnen kanske, men det är inte 100 heller.

 47. Kunde inte chaufförerna ha brutit mot given order och öppnat dörrarna?

  Historien bevisar även de inblandades låga intelligens som inte kan bygga ett lastutrymme med ventilation. Trycker man in ett stort antal människor i ett trångt utrymme borde man förstå att det uppstår värme och syrebrist. Det hade räckt att borra några hål i väggarna och installera en billig fläkt för att undvika problemet, men så tänkte inte dessa människor

LÄMNA ETT SVAR