Ska bankerna börja ta betalt av småsparare för att sätta in pengar på sina lönekonton eller spara? I dagsläget finns ingen bank som implementerat minusränta, även kallad negativ ränta, men snart kan det bli verklighet hos Nordea om bankens finska storägare Sampo får bestämma.
Det är i en intervju med Bloomberg Sampos vd Kari Stadigh säger att kunderna kommer att få betala för sina insättningar.
– Jag tror inte alls att det kommer vara slutet för konsumentbankerna. Folk kommer i själva verket få betala för sina insättningar, så det kan faktiskt leda till stabilitet för banksektorn, säger Stadigh.
Alla är dock inte förtjusta i tanken med minusräntor.
– Vad skulle det göra med tilltron till banksystemet, frågar Nordeas avgående vd Casper von Koskull.
På SEB uppger bankens pressansvarige Laurence Westerlund att man inte har några planer på att införa minusränta. “Det har inte ens diskuterats”, säger han och understryker att SEB tar den kostnaden. Även på Handelsbanken och Swedbank har man inga planer på minusränta.
Kommer dröja
Kommer det att införas hos Nordea kommer det dock att dröja – på bankens pressavdelning uppger Mikaela Östman att man inte har några sådana planer i nuläget.
Nytt och oprövat koncept
Minusränta är ett relativt nytt koncept som vänder på upplägget – man får betalt för att låna och får betala för att sätta in pengar på bankkontot. Syftet är att få igång ekonomin efter en lågkonjunktur och få fler att låna till investeringar och konsumtion.
Ännu har det inte använts på privatpersoner bankkonton, bara för stora institutioner och företag. 2015 införde Riksbanken minusränta.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.