Texten menar de utgör en ”missaktning” och ”allvarlig kränkning” av migranterna. Den gynnar heller inte integrationen.

För en vecka sedan skrev Samhällsnytt om Staffanstorp och situationen med migranter man placerat i husvagnar samt hur media valt att bortse från fakta då de skrivit om fallet.

Efter artiklar i Sydsvenskan valde Per Almström, kommundirektör i Staffanstorp, att reda ut detaljerna i ett inlägg på kommunens hemsida. Något som inte föll i god jord hos Socialdemokraterna i kommunen.

– Kommunledningen är med sin text med och piskar upp en stämning i kommunen och jag tror det är en mycket farlig väg att gå, säger Torbjörn Lövendahl (S), ledamot i kommunstyrelsen och en av de sex socialdemokrater i kommunfullmäktige som skrivit under JO-anmälan som skickades in på torsdagen, till Skånska dagbladet.

Vidare menar Lövendahl att migranterna är lätt identifierade och att de redan är utsatta.

Att lämna så ingående uppgifter om ett boendeförhållande för ett mindre antal personer som alla kan identifieras står i strid med grundlagen, skriver Socialdemokraterna i anmälan.

Man hävdar även att några av migranterna inte har skrivit på hyreskontrakt inte beror på ovilja utan rädsla för myndigheter.

– Uppgifterna i kommunens text på hemsidan kan inte ses som annat än ägnade att peka ut en grupp av personer som, om inte brottsliga, så i vart fall klandervärda i sitt levnadssätt och kommunen utsätter dessa personer för missaktning.

– Att kommunen på sin hemsida – där man ska vara opartisk – går till angrepp mot enskilda redan utsatta individer är helt fel. De kan inte försvara sig, de har inte språket. Kommunen påstår olika saker och ger en ensidig bild när man borde hållit sig opartisk.

– Att skriva att någon inte betalt hyran eller inte stängt dörren hade man inte gjort om någon annan grupp. Detta ser vi som mycket allvarligt och det är ett utspel som skadar. Det gynnar verkligen inte integrationen.