På onsdagen släppte Sverigedemokraterna en kampanjfilm inför det stundande kyrkovalet. I filmen pekas Socialdemokraterna ut som huvudmotståndare och kritiseras för att ha kidnappat Svenska kyrkan som plattform för att torgföra en politik för att skydda kriminella, öka invandringen och islamisera Sverige. Nu går Socialdemokraterna till motangrepp och anklagar SD för att vilja göra kyrkan till ”en plattform för ytterhögern”.

SD:s valfilm är drygt två minuter lång och med tungt fokus på bildspråk. Det talade budskapet inskränker sig till några sekunder där Aron Emilsson – profilerad kultur- och kyrkopolitiker inom partiet och sedan tidigare invald i Kyrkomötet – riktar några kärnfulla kritiska ord mot Socialdemokraterna.

– Svenska kyrkan ska inte vara en kampanjorganisation för sossarna. Man ska inte bidra till att skydda brottslingar, öka invandringen till Sverige eller sprida islam i vårt land. Svenska kyrkan är till för Sverige, för våra medborgare, våra traditioner. Den ska finnas där i sorg och lycka, i ur och skur, för oss, för våra barn, för deras barn och för framtida generationer. slår Emilsson fast med blicken fast riktad in i kameran.

Socialdemokrater går till motangrepp

Filmen som bland annat kan ses på YouTube har väckt upprördhet inom socialdemokratin och nu går man till motangrepp. Jesper Eneroth, ordförande för den socialdemokratiska kyrkomötesgruppen och son till S-veteranen och ministerproffset Tomas Eneroth, riktar hårda ord mot Sverigedemokraternas film.

Enligt Eneroth är filmen med sina lantligt pastorala naturmiljöer och välbekanta psalmtoner i bakgrunden ”aggressiv”. Han menar vidare att Emilssons tal om vilken roll kyrkan bör och inte bör spela i samhället är högerextremt.

– Det är en aggressiv film som visar hur SD vill göra kyrkan till en plattform för ytterhögern.

Upprörs även av att AfS ställer upp i kyrkovalet

Eneroth hävdar vidare ett Sverigedemokraterna med sin valfilm visar att partiet inte respekterar principen om ”alla människors lika värde”. Inslaget i filmen där allt socialdemokratiskt skräp kastas i samma soptunna i stället för att källsorteras menar Eneroth också visar att ”hållbarhet” inte är vägledande för SD:s politik.

Samnytt uppmärksammade häromdagen att Eneroth även upprörts över att Alternativ för Sverige ställer upp i kyrkovalet och anordnar torgmöten. Detta ”borde oroa människor” menade han och karakteriserade partiet som ”brunhöger”.

SD:s presstjänst svarar på kritiken

Den socialdemokratiska attacken mot SD:s valfilm uppmärksammas bland annat av tidningen Resumé som kontaktat Sverigedemokraternas presstjänst för en kommentar. I ett mejlsvar skriver presschef Oskar Cavalli-Björkman att Svenska kyrkan behöver avpolitiseras från de vänsterliberala politiska och ideologiska idéer man idag propagerar för.

Han skriver vidare att Socialdemokraternas styrning av kyrkans utveckling har en direkt koppling till islamiseringen och att SD vill se en kyrka som fokuserar på sitt kärnuppdrag i stället för att involvera sig i rikspolitiken.

På en fråga från Resumé om på vilket sätt SD menar att Svenska kyrkan är en kampanjorganisation för Socialdemokraterna, bidrar till att öka invandringen och sprida islam svarar Cavalli-Björkman att Svenska kyrkan länge har bedrivit ett aktivt påverkansarbete för en mer liberal asylpolitik.

Han hänvisar bland annat till de öppna brev som kyrkans företrädare, däribland ärkebiskop Antje Jackelén, skrivit syftande till att utöva påtryckningar på riksdagsledamöter i migrationspolitiska voteringar och det aktiva lobbyistarbete man kontinuerligt bedriver gentemot regeringen för att den i sin tur ska driva på för liberalare migrationslagar i EU.

”Socialdemokraterna har politiserat kyrkan, nu ser vi konsekvenserna”

Cavalli-Björkman nämner också enskilda aktivistaktioner som när en präst nyligen dömdes i domstol för att ha fritagit en utvisningsdömd migrant från Migrationsverkets förvar. Enligt SD:s presschef har alla dessa aktiviteter inom Svenska kyrkan initierats eller eskalerat sedan Socialdemokraterna tog över dess ledning.

– Det är ingen slump. Socialdemokraterna har politiserat kyrkan och nu ser vi konsekvenserna, slår Cavalli-Björkman fast.

Beträffande islamiseringen pekar Cavalli-Björkman på att invandringen till Sverige till mycket stor del utgörs av troende muslimer, vilket i sig påverkat samhället påtagligt i den riktningen. Han pekar även på konkreta utspel från kyrkans ledning om att bland annat bejaka arabiska böneutrop från minareter och hur enskilda kyrkor upplåter sina lokaler för muslimska sammankomster.

Sverigedemokraternas valfilm kan ses i sin helhet nedan.