Medan Lantmäteriet är kritiska hänvisar partiet till ett påstått behov av att hylla personer som gjort stora insatser för kommunen.

Komikern Robert Gustafsson, artisten Ola Magnell och den skattebrottsdömda revydrottningen Vicky von der Lancken men även den aktive politikern Roger Kaliff (S), ordförande i kommunfullmäktige. Gemensamt har de att de fått namnge gator och torg i Kalmar.

På Lantmäteriet säger Lennart Dehlin på myndighetens ortnamnsfunktion att det är direkt olämpligt att nu levande personer får namnge gator och torg och hänvisar till FN:s rekommendationer.

En potentiell problematik man varnar för är att ny information kan uppdagas om levande eller nyligen avlidna personer. Som exempel ger man friidrottaren Patrik Sjöbergs före detta tränare som fick en gata i Göteborg uppkallad efter sig och efter sin död blev anklagad för sexuella övergrepp.

Men från socialdemokratiskt håll tycker man sig ha sett ett behov av detta.

– Vi tycker att det finns ett behov av att lyfta fram och hylla människor som gjort stora insatser för vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) till SR P4 Kalmar.

Enligt Persson är Roger Kaliff ett speciellt fall då han verkat under Kalmar kommuns hela 50-åriga historia.

– Roger Kaliff är på mångt och mycket ett unikum i svensk kommunpolitik.

I en tjänsteskrivelse från början av 2020 lyder motiveringen:

I 50 år har Roger Kaliff på olika sätt företrätt Kalmar, både i rollen som kommunfullmäktiges ordförande men också i rollen som ordförande i kommunstyrelsen och som kommunalråd. Han har företrätt Kalmar i regionen som regionförbundets första ordförande, i kommunförbundet Kalmar län, i
Sveriges Kommuner och Landsting och i EU:s regionkommitté.

Med skicklighet, ödmjukhet och ett stort mått av pragmatism har Roger Kaliff företrätt oss alla under ett halvt sekel. Han har rönt uppskattning över alla
partigränser. Få kan stoltsera med en sådan gärning.

Deltog i fylleslag

2005 åkte en grupp EU-politiker till Kaliningrad som ett led i det utökade samarbetet mellan EU:s olika regioner och Ryssland. Resan beskrivs som en spritfest där deltagarna hällde i sig vodka och spydde i bussen och somnade vid borden.

Sverige representerades av Roger Kaliff som då uppgav att man “rättar sig efter kulturen i de länder man besöker och att det även gäller alkoholen”. Han påstod sig inte ha deltagit i supandet själv.