Då Coronakommissionen begärt att få ta del av handlingar från regeringskansliet med koppling till pandemin hävdades att några sådana inte fanns. Men nu framkommer nya uppgifter som gör gällande att man ljugit.

Coronakommissionen granskar samhällets pandemihantering och har nekats att ta del av handlingar från regeringskansliet med koppling till pandemin. På grund av detta kallades i fredags socialminister Lena Hallengren (S) till socialutskottet.

En stor del av kritiken handlar om en grupp statssekreterare som träffats oregelbundet och haft till uppgift att samordna regeringens arbete under pandemin, gruppen för strategisk samordning (GSS). Från dessa ska det inte finnas några mötesanteckningar, detta då det enligt Hallengren är praxis att inte föra sådana vid informationsmöten.

LÄS ÄVEN: Rapport om konsekvenserna av Cementas stopp mörkades av näringsdepartementet

– Det är väl ingen som på allvar tror att GSS fattat livsavgörande beslut och att det inte på något sätt finns dokumenterat. Det är uppenbart att man försöker mörka de här anteckningarna, säger Moderaternas talesperson Camilla Waltersson Grönvall till TT.

– Jag kan inte få in i mitt huvud att det inte finns några mötesanteckningar från samordningsgruppen med statssekreterare, säger utskottets ordförande Acko Ankarberg (KD) till TT.

Servrar fulla med handlingar

Men nu framkommer att det finns en lång rad handlingar, troligen hundratals, som regeringskansliet valt att inte lämna över till kommissionen. Detta då Svenska dagbladet tagit del av en del av dem.

Det är en person på regeringskansliet som kontaktat tidningen. Personen är upprörd då det finns mängder med material från GSS på regeringskansliets servrar som skulle kunna hjälpa Coronakommissionen förstå den svenska pandemistrategin, eller bristen på denna, under perioden februari – april 2020.

”Det är fler än jag på regeringskansliet som undrar varför de inte har lämnats ut”, säger personen.

”För jävligt”

Enligt källan har kriskansliets ledning fått frågan från anställda om varför Coronakommissionen inte fått se alla dessa dokument. ”För att den inte frågat efter dem”, ska ha varit svaret.

”Det känns för jävligt att regeringskansliet försvårar för kommissionen”, säger personen.