Socialdemokraterna och S-regeringen har efter en tids hemlighetsmakeri då man hållit svenska folket på sträckbänken beslutat säga ja till att lämna in en ansökan om medlemskap för Sverige i Nato. Beskedet lämnades vid 17:30-tiden till församlad press utanför S-högkvarteret på Sveavägen i centrala Stockholm.

Formellt meddelades beslutet på en presskonferens klockan 18:00. Flera S-ministrar, däribland försvarsminister Peter Hultqvist, erkänner nu att de sedan en dryg månad tillbaka gått runt och låtsats att inte ha bestämt sig när de i själva verket gjorde en helomvändning om svenskt Natomedlemskap redan den 11 april.

Det beslutet togs i ett avlyssningssäkert betonginklätt rum i försvarshögkvarteret på behörigt avstånd från svenska folket. Bara några månader tidigare svor Hultqvist att han aldrig skulle sitta i en regering som går med i Nato. Att avgå är dock inget som Hultqvist nu tänker göra, meddelar han.

I och med Socialdemokraternas och S-regeringens, och tidigare även Sverigedemokraternas, kovändning i Natofrågan som motiveras med Rysslands invasion av Ukraina finns nu en stor riksdagsmajoritet för att ansöka om medlemskap i Nato. Tidigare på söndagen meddelade även Finland att man ämnar lämna in en ansökan.

Hur lång tid det kommer att ta att behandla de två nordiska ländernas ansökningar är oklart liksom hur Ryssland och Vladimir Putin kommer att agera på beskedet.

Turkiet har även hotat med att lägga in ett veto mot Sverige – president Erdogan menar att landet i norr är en fristad för terrorister från bland annat kurdiska PKK och därför inte kan godkännas för Natomedlemskap.

Första steget blir att riksdagen fattar ett beslut och att regeringen sedan lämnar in en så kallade viljeyttring till Nato om att ansöka om medlemskap. Detta kan ske redan i början av kommande vecka.

Statsminister Magdalena Andersson sade att ett svenskt Natomedlemskap ska villkoras med ett nej till både kärnvapen och Natobaser på svensk mark. Ett sådant förbehåll har tidigare Natoländerna Norge och Danmark fått igenom. Givet det nya säkerhetsläget är det dock inte säkert att Sverige eller Finland nu får gehör för sådana krav.

Ett Natomedlemskap innebär enligt den så kallade artikel 5 ett solidariskt ansvar för Sverige att rycka ut och försvara varje medlemsland vars territorium invaderas. Det innebär inte en förpliktelse att delta i Natoinsatser på andra håll i världen, även om Sverige kan utsättas för sådana påtryckningar givet att Nato också är en globalistiskt politisk organisation.

En gränskonflikt som skulle kunna bli problematisk för Sverige är om Turkiet hamnar i gränsstrider i samband med att Kurdistan försöker bli självständigt.

LÄS ÄVEN: Linde charmar Turkiet: ”PKK är terrorister” – men S-topp kampanjar för kurdiska milisen