I samband med att Försäkringskassans dåvarande generaldirektör Ann-Marie Begler förra året fick sparken ska socialminister Annika Strandhälls (S) stab ha utövat påtryckningar på myndigheten att inte lämna ut uppgifter till media. Strandhäll, idag socialförsäkringsminister, nekar. ”Några sådana signaler har inte kommit härifrån”, säger ministern.

I ett mejl som skickades från Försäkringskassans tillförordnade generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson till fem högt uppsatta medarbetare i maj 2018 låter hon meddela att myndigheten får ”naturligtvis göra som vi vill” men understryker samtidigt att om mötesprotokoll lämnas ut till media kommer det ”få allvarliga konsekvenser för våra dialoger/samtal och den information de är beredda att dela med oss”. Mejlet ska ha skrivits efter att Hemmingsson fått ”upprörda samtal” från regeringskansliet.

Begler alltför effektiv
Strandhäll sparkade Begler för att hon i enlighet med regeringens instruktioner gjort sitt jobb och fått ned sjukpenningtalet. Men då det var valrörelse och man befarade att väljarna skulle svika partiet på grund av detta, ville Socialdemokraterna få bort henne. Enligt Strandhäll handlade det dock om att man inte var nöjd med hennes styrning av myndigheten.

Då historierna går isär är vad som skedde på mötena mellan Begler och Strandhälls statssekreterare är mötesprotokollen intressanta, men dessa mörkas alltså.

Strandhäll nekar
– Låt mig vara väldigt, väldigt tydlig. För mig som statsråd är både offentlighetsprincipen, meddelar- och yttrandefriheten grundläggande delar av den svenska demokratin. Varken jag som statsråd eller departementet har några synpunkter på vad myndigheter lämnar ut till media, säger Annika Strandhäll till DN.

Enligt Strandhäll finns det i det här fallet ”överhuvudtaget ingenting” som hon ska ha någon kännedom om.

Kommunikationsdirektör sparkad
I tysthet fick en topptjänsteman på Försäkringskassan i oktober sparken. Enligt uppgifter ska skälet vara att Helena Östman lämnade ut protokollen från samtalsuppteckningarna mellan Socialdepartement och Ann-Marie Begler.

De offentliggjorda protokollen innehåller dock inte minsta spår av den kritik som socialminister Annika Strandhäll påstod hade tagits upp med Begler. Här fanns alltså skäl att tro att Strandhäll farit med osanning om skälen till Beglers avgång.

Östman hade några veckor tidigare deltagit i ett upprop för att återinsätta Ann-Marie Begler. Enligt Hemström-Hemmingsson finns inga samband mellan att Östman sparkades och hennes agerande.