En äldre kvinna med hjärtinfarkt anlände till akutmottagningen vid Södersjukhuset i huvudstaden men fick vänta åtta timmar för att ens bli undersökt. Dagen därpå avled kvinnan.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur Södersjukhuset (SÖS) på Södermalm i Stockholm vid ett flertal tillfällen gått in i stabsläge med anledning av överbelastning och underbemanning.

I vintras anlände en 85-årig kvinna med ambulans till akutmottagningen vid SÖS. Hon kände sig illamående och upplevde yrsel samt smärtor högt upp i magen, rapporterar Mitti.

LÄS ÄVEN: Kvinna dog efter 4 timmars väntan på akutoperation – IVO avslutar ärendet utan åtgärder

Kvinnan var tvungen att vänta i åtta timmar innan någon undersökte henne. Därefter lades kvinnan in på intensivvårdsavdelningen men ett dygn senare avled hon. En obduktion visade att kvinnan hade en stor hjärtinfarkt.

SÖS: ”Troligen inte påverkat”
Enligt SÖS analys av händelsen har man kommit fram till att vårdpersonalen aldrig tog ett EKG för att se hjärtats aktivitet. Samtidigt bedömer sjukhuset att det troligen inte har påverkat kvinnans död.

– Om de ställt diagnos tidigare hade hon kunnat få en annan typ av vård och prioriterats på ett annat sätt, menar kvinnans barnbarn.

Anmält händelsen
Nu har kvinnans anhöriga anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Det känns jobbigt att tänka på mormors sista timmar i livet. Att hon fick vänta så länge utan tillsyn och omvårdnad när hon var så svårt sjuk. Hon hade ont, och var förvirrad, och fick ligga på en hård brits, säger kvinnans barnbarn.

LÄS ÄVEN: Man avled efter väntan på akuten: ”Platsbrist och överansträngning på personalen får konsekvenser”