sofia olson olsén erkänner
Inrikes

Sofia Olsson Olsén lämnar Aftonbladet

Publicerad 3/7/2018
Annons

Vänsterradikala Aftonbladets kontroversiella chefredaktör Sofia Olsson Olsén meddelar att hon inte återvänder till tidningen efter sin sjukskrivning. Lena K Samuelsson, som fick rycka in som tillförordnad chefredaktör, blir nu ordinarie.

Sofia Olsson Olsén hamnade i blåsväder i samband med att hon försvarade profilerade medarbetare på tidningen som i samband med #metoo-kampanjen avslöjats vara sexuella predatorer, något som hon i den offentliga debatten reducerade till ”interna personalfrågor”. Olson Olsén valde därefter att fly chefsansvaret genom att på skattebetalarnas bekostnad och ifrågasatta medicinska grunder sjukskriva sig.

Officiellt är det Olsson Olséns eget beslut att lämna, men indikationer finns på att kritiken som riktats mot henne för hanteringen av #metoo-avslöjandena och vad som uppfattats som ett missbruk av det offentligfinansierade sjukförsäkringssystemet, bidragit till att hon ses som en belastning av ägaren Schibsted och inte uppgiften vuxen att leda tidningen.

Sofia Olsson Olsén tillträdde som chefredaktör i april 2016 och lämnade över till Lena K Samuelsson i december förra året efter rekordkort tid på posten. Hon uppger inte i samband med sitt besked att lämna Aftonbladet vad hon ska göra i stället men säger sig ”nu må bra efter rehabiliteringen”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons