mh370-min
Utrikes

Sökandet efter det försvunna flygplanet MH370 avslutas

Publicerad 5/29/2018
Annons

Den 8:de mars 2014 försvann Malaysian Airlines flygplan med beteckningen MH370 från flygradarn. Flygplanet startade från Kuala Lumpur i Malaysia men nådde aldrig sin destination i Peking, Kina.

Sökandet som pågått i över fyra år har nu avlutats efter att omfattande sökinsatser inte burit frukt. Det officiella sökandet som leddes av Kina, Australien och Malaysia avslutades redan förra året men nu har även ett privat initiativ av det amerikanska bolaget Ocean Infinity lagts ner. Det har ännu inte fastställts var flygplanet har störtat.

Totalt har 120 000 kvadratkilometer av Indiska Oceanen genomsökts under dessa år. Under sökandet har det dock hittats vrakdelar, bland annat ända vid Tanzanias kust. Det var efter dessa fynd som Ocean Infinity inledde sin sökinsats. Bolaget lovades av den Malaysiska staten, 70 miljoner dollar, ifall de hittade vraket. Under tiden för sökandet har de dock ej fått betalt för insatsen.

Om kraschen skedde avsiktligt eller oavsiktligt är ännu inte fullständigt klarlagt. Australiska utredare har dock nyligen avvisat påståenden om att piloten medvetet ska ha försökt att krascha planet. De menar att piloten ska ha varit medvetslös i samband med kraschen. Ombord på flyget fanns 227 passagerare och 12 besättningsmän. Bland passagerarna ska 15 olika nationaliteter varit representerade.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons