Visste du att vårt svala klimat lämpar sig utmärkt för solenergi? Det är lätt att tänka att vi borde skapa solparker i Saharaöknen, men i själva verket är ett kallare klimat bättre för solpanelernas effektivitet. I varmare klimat finns det flera svårigheter med att hålla panelerna tillräckligt svala. Om de överhettas kan energi inte längre produceras med samma effekt. 

Solpaneler

Den vanligaste metoden att producera solenergi är genom att montera solpaneler. För fastighetsägare är det vanligt att installera solpaneler ovanpå det existerande taket. 

En solig vinterdag med snö på backen är perfekt för att effektivt dra nytta av solenergi. Ljuset som reflekteras från snön bidrar till en högre produktion. Även dagar med lite sol genererar fortfarande el, om än i mindre skala. 

Skulle du producera mer el än du gör av med kan du sälja överskottet. Det handlar inte om några stora pengar men även en liten inkomst räknas – särskilt över tid. 

Soltak

Trots alla fördelar har solpaneler också nackdelar. En nackdel är att du inte kan täcka hela taket. Även i bästa fall blir det för tungt. Det innebär också att ytan inte utnyttjas till max. Nu har företag som bland annat SunRoof kommit med en ny innovation inom soltak. 

Istället för att installera solpaneler byter du helt enkelt ut hela taket och istället läggs solpaneler som utgör ditt nya tak. På så sätt utnyttjas hela takytan och du får en modern design med snygga solpaneler som tak. Fördelen med soltak framför utanpåliggande solpaneler är flera utöver designen. Tidigare har soltak haft rykten om att ha en låg effekt men faktum är att SunRoofs soltak håller hög effektivitet och är anpassat till det nordiska klimatets alla årstider. 

Soltak har bättre hållbarhet än både tegeltak och vanliga solpaneler. Eftersom vikten blir mindre belastas inte huset lika hårt. Färre delar minskar också slitaget vilket gör att du inte behöver underhålla taket lika ofta. Utformningen gör att du inte heller har lika stor risk för läckage och ansamling av skräp.

Om du redan funderar på att investera i solenergi är det definitivt värt att ta reda på alla dina alternativ. Vad du betalar idag kan spara dig stora pengar framöver.