Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har på tisdagen väckt åtal mot en företrädare för en somalisk ungdomsutvecklingsförening för misstänkta grova bokföringsbrott samt folkbokföringsbrott. Pengarna man fått har använts till bland annat restaurangbesök och köp av mobiltelefoner.
Den somaliska föreningen har sökt och beviljats bidrag från Skolverket för att bedriva läxhjälp och från Göteborgs stad för olika engagemang och aktiviteter för barn och ungdomar. Totalt har föreningen fått knappt 2,4 miljoner kronor under åren 2020 – 2022.
– Föreningen påstås ha haft omkring 250 medlemmar och att den har bedrivit en omfattande verksamhet med bland annat läxhjälp, men vi ser inga spår av medlemsavgifter i bokföringen. Bristerna i bokföringen har inneburit att det inte varit möjligt att se hur föreningen har använt sina pengar, säger Henric Fagher, chefsåklagare vid EBM i Göteborg.
LÄS ÄVEN: S-somalier anklagas för fusk – beviljade miljonbidrag till sina föräldrars förening
I den fördjupade utredningen som EBM gjort har det framkommit att pengarna använts till bland annat restaurangbesök, köp av mobiltelefoner och annan it-utrustning samt överföringar till utländska mottagare.
Enligt Henric Fagher räknar man med att projektet kommer att leda till ytterligare åtal framöver.
Åklagaren yrkar även på näringsförbud i fem år för den tilltalade, som också åtalas för folkbokföringsbrott då det under utredningen framkommit att denne varit folkbokförd på en adress men bott på en annan.
Utbrett fusk
– Skatteverket har deltagit i detta projekt utifrån vårt uppdrag att förebygga och motverka brottslighet. I utredningsverksamheten begär vi in uppgifter och följer pengarna och vad de används till. Vi ser en ökande trend att stats- och kommunbidrag används till helt andra ändamål än de avsedda. Många ideella föreningar uppfattar inte att deras verksamhet har bokföringskrav och att underlag krävs för varje transaktion. Föreningssverige gör stor nytta, och många gör rätt för sig, men vi ser också att välfärdsmedel idag flyttas ut till ideella föreningar på mycket lösa grunder, säger Magnus Budo Eriksson vid Skatteverket.
– Göteborgs Stad arbetar för att motverka välfärdsbrottslighet inom föreningslivet. Vi vill se till så att rätt förening får rätt bidrag och har det senaste året trappat upp vårt systematiska arbete för att minska bidragsfusket. Tyvärr kan vi konstatera att vissa föreningar blivit beviljade bidrag för verksamhet man inte haft, säger Johan Sävhage, förvaltningsdirektör vid idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs stad.
LÄS ÄVEN: Omfattande fusk med folkbokföring – många utvandrade behåller bidrag
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.