Tre somaliska migranter som nyligen invandrat till Sverige misstänks för rån och misshandel av en rörelsehindrad man i Småland. Efter att en av migranterna, som är återfallsbrottsling, erkänt har tingsrätten försatt honom på fri fot. 

Det var på nyårsdagen i stadsdelen Teleborg i Växjö som ett maskerat gäng ringde på hos en handikappad man i 50-årsåldern. När mannen öppnade ytterdörren slog gänget honom med ett pistolliknande föremål. Det rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Invandrargäng rånade 70-årig kvinna med rullator

Senare samma dag gav sig gänget, som bestod av fem personer i 14-19-årsåldern, återigen på den rörelsehindrade mannen när han var ute med sin rullator. Polisen har tidigare valt att inte offentliggöra vad gänget tillgrep. Däremot framgick det att polisen fått ett signalement vilket möjliggjorde gripandet av gänget senare under kvällen.

Tingsrätten: Finns inte synnerliga skäl

Tre av gärningsmännen anhölls men vid häktningsförhandlingarna valde Växjö tingsrätt att endast häkta två av dem. Den tredje personen som suttit anhållen, 18-årige Muhyadin Tukale, erkände försök till grovt rån vilket ledde till att tingsrätten beslöt försätta honom på fri fot direkt efter häktningsförhandlingen.

Samhällsnytt har tagit del av häktningsframställan från tingsrätten som visar att alla de tre männen som suttit anhållna är medborgare i Somalia. Skatteverket uppger att männen invandrade till Sverige år 2005, 2013 respektive 2016.


Dömd för brutalt knivrån

Tukale är tidigare dömd till ungdomstjänst för ett knivrån med inslag av misshandel som han begick i samma stadsdel i februari förra året.


Muhyadin Tukale. Foto: Polisen

Brottsoffret vittnade om hur ett gäng rånade honom med knytnävsslag och en kniv mot halsen.

XX var i tvättstugan som ligger på innergården vid hus 2 och 4 på PG Vejdes väg. När XX var på väg ut från tvättstugan så uppmärksammade han att det stod två killar vid en lyktstolpe. XX passerade dem och såg att det stod en tredje person under en balkong. XX säger att det brukar stå folk under balkongen och röka. Killen som stod där nu rökte inte. XX märkte att killarna vi lyktstolpen följde efter honom och när han var jämsides med killen som stod under balkongen så gick killen under balkongen rakt mot honom medan de bakom kom närmre honom.

Killen som hade stått under balkongen slog XX med ett knytnävsslag i ansiktet och bad om XX plånbok. Killen slog ytterligare slag mot ansiktet och ett slag i magen. XX vet inte hur många slag han fick i ansiktet, han böjde ner av smärta och sa till dem att ta det lugnt, men de höll i honom hårt. XX kände något vasst och kallt mot halsen. XX ror att det var en kniv, men han såg den aldrig. De sa att de hade kniv och att han skulle lämna ifrån sig plånboken och mobil.